Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Prázdninový tábor ve znamení pohádkových dílen

Oblíbená písnička „Dělání, dělání“ ze známé české pohádky byla hlavním mottem letního dětského tábora, který v červenci uspořádalo hradecké Integrační centrum pro cizince v Neratově u Bartošovic v Orlických horách. Letos se ho zúčastnily bezmála tři desítky dětí původem z Ukrajiny, Ruska, Sýrie, Česka a dalších zemí.

Děti uprchlíků byly oceněné za výborné studijní výsledky

Mezi jedenácti potomky azylantů z pěti zemí, kteří letos obdrželi ocenění Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky za vynikající studijní výsledky, byli také tři žáci z Hradce Králové. Ludmila z Ukrajiny a Natalia s Michelem ze Sýrie se rovněž aktivně účastní akcí hradeckého Integračního centra pro cizince. Cenu převzali v červnu na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR v Praze. Gratulujeme!

Letní kurzy češtiny pro cizince

V pondělí 3. 7. zahajujeme Letní kurzy češtiny pro mírně pokročilé a pro děti, v úterý 18. 7. také pro začátečníky. Kurzy probíhají v Integračním centru pro cizince, Šafaříkova 666/9 v Hradci Králové (YMCA - 3. patro). Bližší informace: vladka.dobesova@hk.caritas.cz.

• MÍRNĚ POKROČILÍ: pondělí (Monday) 17:00 – 18:30 a středa (Wednesday) 17:00 – 18:30
  • DĚTI (6 – 14 LET): pondělí (Monday) 17:00 – 18:30 a středa (Wednesday) 17:00 – 18:30
  • ZAČÁTEČNÍCI (BEGINNERS): úterý (Tuesday) 17:00 – 18:30 a čtvrtek (Thursday) 17:00 – 18:30

Umělecký workshop s Marií Retz pro rodiče a děti

Připravili jsme pro vás Autorský umělecký workshop pod vedením zkušené ukrajinské malířky Marie Retz, který se uskuteční v pátek 30. 6. od 14:00 v našem Integračním centru pro cizince. Naučíme se s dětmi zvládat techniku akrylu ve stylu pop-art. Vstup je zdarma. Registrujte se, prosím, na nataliya.dotsenko@hk.caritas.cz.  Více informací zde. Těšíme se na Vás!

Řekněme „ano mobilitě“ namísto „pevnosti Evropa“

Ilustrační foto.

Výzva Caritas Europa u příležitosti Světového dne uprchlíků
Světový den uprchlíků si připomínáme v úterý 20. června. Vedoucí představitelé států a ministři zahraničních věcí států Evropské unie se v těchto dnech sejdou na jednání Rady Evropy a Výboru pro zahraniční záležitosti, aby se opět shodli na tom, že je třeba zadržet migraci za hranicemi Evropy.  Tato politika připomínající úsloví „sejde z očí, sejde z mysli“ však přispívá k tomu, že dál umírají a trpí desítky tisíc lidí.

Slavnostní vyhlášení výsledků překladatelské soutěže ke Dni mateřských jazyků

Srdečně Vás zveme na slavnostní vyhlášení překladatelské soutěže pro děti a mládež ke Dni mateřských jazyků, které se uskuteční v úterý 2. 5. od 16 hod. v Knihovně města Hradec Králové (KMHK). Připravili jsme pro Vás také čtení z knihy Cák a Flíček - "Jak přišli na svět" v osmi světových jazycích, setkání s autorkou, hudební vystoupení i etnické ochutnávky.

Zapojte se do soutěže ke Dni mateřských jazyků

Překladatelskou soutěž pro děti a mládež pořádá Integrační centrum pro cizince Hradec Králové a MKI Klíč. Text k překladu z knížky Cák a Flíček najdete zde. Své práce nám posílejte do 22. 4. na email anastasiia.martinkova@hk.caritas.cz. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne 2. 5. v Knihovně města Hradec Králové. Vítězové obdrží zajímavé odměny. Bližší info a pravidla naleznete na letáku. Více také na facebooku a www.cakaflicek.cz.

Nenechte si ujít středeční Hravé odpoledne pro děti v Ymce

Připravili jsme pro Vás a Vaše děti autorské čtení příběhů Cáka a Flíčka od Vlaďky Dobešové, zpívání s Oxanou Evsinou a Michalem Horákem, dále hry a malování. Pořádá Integrační centrum pro cizince Hradec Králové ve středu 22. února od 17 hodin v přízemí domu YMCA. Program ke stažení zde. Těšíme se na Vás!

Pozvánka na výstavu kreseb Faheda Ashtara ze Sýrie

Srdečně Vás zveme na výstavu kreseb Faheda Ashtara ze Sýrie, která bude zahájena vernisáží v pondělí 5. 12. 2016 v 17:00 hodin v prostorách Integračního centra pro cizince v Hradci Králové v budově YMCA. Výstava bude k zhlednutí do konce ledna 2017. Těšíme se na Vás!

Diecézní katolická charita Hradec Králové - netfirmy.czCharita, charitativní organizace - netfirmy.cz