Dlouhodobá podpora
Jednorázová podpora

Hradec Králové očima ukrajinských malířů

Zajímá vás, jak vidí naše krajské město a jeho zákoutí malíři z Ukrajiny? Pak se vydejte do hradecké Restaurace Hnízdo snů na výstavu jejich čerstvě namalovaných obrazů, která byla 11. září zahájena vernisáží a potrvá až do půlky října. Nenechte si ujít také další akce Dnů ukrajinské kultury v Hradci - sobotní koncert a setkání s literaturou v příštím týdnu.

Hradecké Dny ukrajinské kultury letos zavítají i do Rychnova nad Kněžnou

Ukrajinci, kteří tvoří jednu z nejpočetnějších menšin v Česku, budou už pošesté v září prezentovat svou kulturu v Hradci Králové a v Královéhradeckém kraji. Malířský plenér, interaktivní workshopy s výtvarnými umělci nebo spisovatelkou Oksanou Stohnijovou, koncert, literární večer či výstavu obrazů, to vše nabízí letošní hradecké Dny ukrajinské kultury. Poprvé se Ukrajinci představí také v Rychnově nad Kněžnou. Přijďte se podívat!

Pozvánka na dernisáž obrazů a setkání s ukrajinským malířem Vasylem Bobitou

Ve čtvrtek 26. 7. od 15 hod. se můžete osobně setkat s ukrajinským malířem Vasylem Bobitou, který vystavuje své obrazy ve foyer Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (3. - 31. 7. 2018). Touha dál malovat před lety přivedla tohoto představitele Zakarpatské umělecké školy do Česka. Okouzlen Prahou tu vytvořil například osobitý cyklus Stověžatá Praha. Na dernisáži výstavy s hudebním doprovodem také ochutnáte ukrajinskou kuchyni. Pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity HK a Regionální ukrajinský spolek ve VČ za podpory Královéhradeckého kraje.

Multikulturní den přiblížil studentům umění a zvyky více než desítky zemí světa

Hra na bubínky - Camara z africké Guineje

Studenti hradeckého Gymnázia J. K. Tyla letos odcházejí na prázdniny bohatší o poznání mnoha cizokrajných zemí, které jim ve středu 27. června zprostředkoval Multikulturní den v areálu školy. Nejvíce je nadchlo bezprostřední setkání s cizinci, jejich uměním i zvyky. Akci pro ně uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s gymnáziem.

Tancem jsme si blíž, ukázalo letošní Setkání národů

Dvacet šest zemí z celého světa představilo svou kulturu, kuchyni a především své taneční umění na Setkání národů ve čtvrtek 9. listopadu v hradeckém Adalbertinu. Festival každoročně pořádá Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové spolu s partnery. Latinskoamerickou salsu, argentinské tango, africký anebo orientální tanec, to vše si mohli návštěvníci tentokrát i vyzkoušet.

Letošní Setkání národů bude žít hlavně tancem

„Tanec sbližuje“ je mottem letošního festivalu Setkání národů, kterým už popáté ožije hradecké Adalbertinum ve čtvrtek 9. listopadu od 9 do 19 hod. Připravili jsme pro vás přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění a také národní kuchyně. Argentinské tango, dominikánskou salsu, africký anebo orientální tanec, to vše si můžete i vyzkoušet. Svou kulturu představí přes dvě desítky zemí ze čtyř kontinentů. Záštitu nad akcí převzal primátor MUDr. Zdeněk Fink. Přijďte se podívat!

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Hradecké Dny ukrajinské kultury

Výstavu, výtvarné workshopy, přehlídku národního folklóru a také besedy se zajímavými osobnostmi z této nám blízké země nabízí již páté Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové, které uzavře přednáška "O Ukrajincích v Čechách i na Moravě" profesora Bohdana Zilynského v úterý 24. 10. v 17 hod. na UHK. Více také zde. Přijďte se podívat!

Ukrajinci v září představí svou kulturu v Hradci Králové

Výstavy, výtvarné workshopy, koncert, promítání nebo besedy nabídnou letošní Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové a v našem kraji, které budou zahájeny v pondělí 18. září. Přijďte se podívat!

Pozvánka na promítání filmu z festivalu Jeden svět

Ve středu 13. září jsme pro vás v Integračním centru pro cizince připravili promítání filmu Syrská love story, který získal hlavní cenu na festivalu Jeden svět. Hostem bude také Syřan studující v České republice, se kterým si můžete popovídat o jeho zemi. Více o filmu na www.promítejity.cz. Stáhněte si program zde.

Více informací také zde.