Tancem jsme si blíž, ukázalo letošní Setkání národů

Dvacet šest zemí z celého světa představilo svou kulturu, kuchyni a především své taneční umění na Setkání národů ve čtvrtek 9. listopadu v hradeckém Adalbertinu. Festival každoročně pořádá Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové spolu s partnery. Latinskoamerickou salsu, argentinské tango, africký anebo orientální tanec, to vše si mohli návštěvníci tentokrát i vyzkoušet.

Letošní Setkání národů bude žít hlavně tancem

„Tanec sbližuje“ je mottem letošního festivalu Setkání národů, kterým už popáté ožije hradecké Adalbertinum ve čtvrtek 9. listopadu od 9 do 19 hod. Připravili jsme pro vás přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění a také národní kuchyně. Argentinské tango, dominikánskou salsu, africký anebo orientální tanec, to vše si můžete i vyzkoušet. Svou kulturu představí přes dvě desítky zemí ze čtyř kontinentů. Záštitu nad akcí převzal primátor MUDr. Zdeněk Fink. Přijďte se podívat!

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Hradecké Dny ukrajinské kultury

Výstavu, výtvarné workshopy, přehlídku národního folklóru a také besedy se zajímavými osobnostmi z této nám blízké země nabízí již páté Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové, které uzavře přednáška "O Ukrajincích v Čechách i na Moravě" profesora Bohdana Zilynského v úterý 24. 10. v 17 hod. na UHK. Více také zde. Přijďte se podívat!

Ukrajinci v září představí svou kulturu v Hradci Králové

Výstavy, výtvarné workshopy, koncert, promítání nebo besedy nabídnou letošní Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové a v našem kraji, které budou zahájeny v pondělí 18. září. Přijďte se podívat!

Pozvánka na promítání filmu z festivalu Jeden svět

Ve středu 13. září jsme pro vás v Integračním centru pro cizince připravili promítání filmu Syrská love story, který získal hlavní cenu na festivalu Jeden svět. Hostem bude také Syřan studující v České republice, se kterým si můžete popovídat o jeho zemi. Více o filmu na www.promítejity.cz. Stáhněte si program zde.

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Prázdninový tábor ve znamení pohádkových dílen

Oblíbená písnička „Dělání, dělání“ ze známé české pohádky byla hlavním mottem letního dětského tábora, který v červenci uspořádalo hradecké Integrační centrum pro cizince v Neratově u Bartošovic v Orlických horách. Letos se ho zúčastnily bezmála tři desítky dětí původem z Ukrajiny, Ruska, Sýrie, Česka a dalších zemí.

Děti uprchlíků byly oceněné za výborné studijní výsledky

Mezi jedenácti potomky azylantů z pěti zemí, kteří letos obdrželi ocenění Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky za vynikající studijní výsledky, byli také tři žáci z Hradce Králové. Ludmila z Ukrajiny a Natalia s Michelem ze Sýrie se rovněž aktivně účastní akcí hradeckého Integračního centra pro cizince. Cenu převzali v červnu na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR v Praze. Gratulujeme!

Letní kurzy češtiny

V pondělí 3. 7. zahajujeme Letní kurzy češtiny pro mírně pokročilé a pro děti, v úterý 18. 7. také pro začátečníky. Kurzy probíhají v Integračním centru pro cizince, Šafaříkova 666/9 v Hradci Králové (YMCA - 3. patro). Bližší informace: vladka.dobesova@hk.caritas.cz.

• MÍRNĚ POKROČILÍ: pondělí (Monday) 17:00 – 18:30 a středa (Wednesday) 17:00 – 18:30
  • DĚTI (6 – 14 LET): pondělí (Monday) 17:00 – 18:30 a středa (Wednesday) 17:00 – 18:30
  • ZAČÁTEČNÍCI (BEGINNERS): úterý (Tuesday) 17:00 – 18:30 a čtvrtek (Thursday) 17:00 – 18:30

Diecézní katolická charita Hradec Králové - netfirmy.czCharita, charitativní organizace - netfirmy.cz