Oslavy čtvrtstoletí charity v Neratově

Bezmála tři stovky návštěvníků připutovaly v pátek 2. června do Neratova v Orlických horách, aby společně oslavili 25. výročí charity v královéhradecké diecézi. Po slavnostní děkovné mši svaté v prosluněném poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie bylo oceněno devatenáct charitních pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci pro nemocné a potřebné. Přátelské setkání završil odpolední koncert písničkáře Pavla Helana.

Slavnostní děkovná mše svatá v poutním kostele v NeratověSlavnostní mše svatá, kterou celebrovali plzeňský emeritní biskup Mons. František Radkovský a prezident Diecézní charity Hradec Králové Mons. Josef Suchár spolu s hostujícími kněžími, se nesla především v duchu díkuvzdání za dosavadní charitní dílo. Zástupci regionálních Charit přednesli přímluvy za své klienty a zaměstnance. Emeritní biskup Mons. Radkovský také požehnal přinesené obětní dary, které symbolizovaly činnost Charity. Za pětadvacetiletou službu lidem v nouzi u nás i ve světě poděkovali Charitě ve své zdravici rovněž královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál a arcibiskup Dominik Duka OP, kteří se bohužel nemohli oslav zúčastnit osobně.

Ocenění "Zlatý charitní kříž" za obětavou práci v Charitě obdržela také ošetřovatelka Marta Špuláková z Hospice Anežky ČeskéPo mši svaté byli za svou obětavou práci pro nemocné a potřebné oceněni charitní pracovníci a dobrovolníci z celé diecéze. Zlatý charitní kříž obdrželo šest a stříbrný třináct zaměstnanců a dobrovolných spolupracovníků. Jsou mezi nimi ošetřovatelky, pečovatelky, pracovníci domovů pro matky s dětmi, pro handicapované nebo pro lidi bez domova. Ocenění převzali z rukou ředitele Diecézní charity Hradec Králové RNDr. Jiřího Stejskala a významných hostů.

První náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Roman Línek a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast sociálních věcí Ing. Vladimír Derner se ve svých proslovech také shodli, že poskytování pečovatelské péče a dalších služeb Charity je v obou zmíněných krajích nezastupitelné, zejména pro laskavý a profesionální přístup k nemocným a potřebným. Návštěvníky pozdravil i ředitel partnerské Diecézní charity Plzeň Ing. Jiří Lodr.Oslavy jubilea završil koncert písničkáře Pavla Helana

Přátelské setkání u příležitosti jubilea zakončil odpolední koncert křesťanského písničkáře Pavla Helana pod střechou obnoveného poutního kostela.

Foto: Pavel Vondřejc. Více momentek najdete na facebooku.

Fotogalerii z oslav od paní Kateřiny Stejskalové si můžete prohlédnout zde.

Pomáháme Vám už 25 let

Diecézní katolická charita pomáhá lidem v nouzi od 1. ledna 1992, kdy její činnost obnovil otec arcibiskup Karel Otčenášek. Dnes zastřešuje jednadvacet regionálních Charit, které poskytují přes dvě stovky středisek pomoci a projektů v oblasti sociálních a zdravotních služeb, kde pečuje již bezmála tisícovka zaměstnanců o více než čtyřicet tisíc nemocných a potřebných.

Mezi první a nejznámější charitní zařízení patří Charitní ošetřovatelská a pečovatelská služba, Stacionář sv. Františka v Rychnově nad Kněžnou, Hospic Anežky České v Červeném Kostelci (první v ČR), Domov sv. Josefa pro nemocné roztroušenou sklerózou (první zařízení svého druhu v ČR), Dům Matky Terezy pro lidi bez domova v Hradci Králové a mnohé další.

K nejvýznamnějším projektům Diecézní charity Hradec Králové patří Adopce na dálku, která umožnila získat vzdělání už více než šesti tisícům chudých dětí v Indii, dále Integrační centrum pro cizince a Dobrovolnické centrum. Ve spolupráci se Společností pro pomoc nemocným Huntingtonovou chorobou poskytujeme podporu také rodinám pečujícím o pacienty s tímto závažným nevyléčitelným onemocněním.

Děkujeme všem dárcům, institucím, sponzorům a dalším podporovatelům, díky jejichž pomoci můžeme našim klientům poskytovat potřebnou odbornou a laskavou péči.

Diecézní katolická charita Hradec Králové - netfirmy.czCharita, charitativní organizace - netfirmy.cz