Po Novém roce opět vyjdou do ulic tři králové

Začátkem ledna tradičně vyrazí do ulic tříkráloví koledníci s novoročním přáním a také s prosbou o příspěvek na pomoc nemocným a potřebným. V Hradci Králové jim na cestu požehná biskup Jan Vokál v pátek 5. ledna v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Začněte s námi nový rok dobrým skutkem! Jak už tříkrálové dary pomáhají se dozvíte v našich příbězích nebo zde. Nenechte si ujít také doprovodné akce koledování - jízdu Tří králů na koních, živé betlémy, koncerty a soutěže.

V Hradci a okolí se mohou koledníci zapojit také do fotosoutěže O nejkrásnější kostým. V Pardubicích bude sbírka zahájena ve čtvrtek 4. ledna v 9:30 hod. na Pernštýnském náměstí, kde královským trojicím požehná pomocný biskup Josef Kajnek. Návštěvníci se mohou těšit také na vystoupení pěveckého sboru Bonifantes a jízdu Tří králů na koních. Záštitu nad sbírkou ve městě převzali první náměstek hejtmana Ing. Roman Línek, MBA a primátor Ing. Martin Charvát.

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita Česká republika v době od 1. do 14. ledna 2018 již poosmnácté. V našich regionech budou tři králové koledovat nejvíce v době od 5. do 7. ledna. Do sbírky se zapojí tisíce dobrovolníků. Jen v Hradci Králové, v okolních městech a obcích vyrazí do ulic přes tři stovky královských trojic. Koledníci Charity budou vybírat finanční příspěvky do úředně zapečetěné pokladničky opatřené charitním logem a obdarovávat dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky bude vybaven průkazem.

Nenechte si ujít doprovodné akce koledování

Koledování doprovodí také spousta akcí, jako jsou tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy, soutěže, hry nebo promítání pro koledníky.

• Tři králové na koních opět povedou průvod koledníků v Poličce (6. 1.)
  • Živý betlém připomene příběh Vánoc poprvé v Náchodě (5. 1.), tradičně v Humpolci (6. 1.) nebo Vepřové na Havlíčkobrodsku (7. 1.)
  • Tříkrálové koncerty zazní v Jaroměři (6. 1.), Trutnově (6. 1.), Červeném Kostelci (7. 1.), Pardubicích (3. a 7. 1.), Holicích (5. 1.), Ústí nad Orlicí (7. 1.), České Třebové (13. 1.), Přelouči (14. 1.), Humpolci (7. 1.), Přibyslavi (6. 1.), Horních Ředicích (4. 1.), Bukovce (6. 1.) a Neratově v Orlických horách (6. 1.)
  • V Jičíně připravují hudebně komponované pásmo Betlémská hvězda (7. 1.), v Dobrušce Zpívání koledníků (7. 1.) a v Havlíčkově Brodě Ředitelskou koledu s charitním infostánkem (5. 1.)
  • Fotosoutěž "O nekrásnější kostým" probíhá na Hradecku, více na www.charitahk.cz. Promítání filmu pro koledníky za odměnu připravila Charita ve Dvoře Králové n. L. (13. 1.) nebo v Proseči (13. 1.). V Litomyšli se mohou koledníci těšit na Tříkrálové plavání (3. a 10. 2.) a v Holicích na Tříkrálovou diskotéku (13. 1.)
Záměry letošní sbírky

Výtěžek sbírky bude věnován na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky poputuje na humanitární pomoc do zahraničí.

Například na Královéhradecku budou koledníci prosit o dar na podporu domácí hospicové péče a na Náchodsku na podporu domu na půli cesty pro mladé lidi v nouzi. Na Orlickoústecku mohou lidé podpořit sociálně terapeutické dílny pro handicapované v Králíkách a na Pardubicku pobytové odlehčovací služby pro seniory a lidi se zdravotním postižením. Na Kutnohorsku budou lidé přispívat také na rozvoj dobrovolnictví a na Přeloučsku na rekonstrukci nízkoprahového klubu pro děti a mládež Jakub klub. Přehled všech záměrů naleznete zde.

Naše Charity z části výtěžku podpoří také humanitární projekty v zahraničí, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové. Například kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore nebo výstavbu domků pro chudé v oblasti Belgaum v Indii.

Jak už tříkrálové peníze pomáhají

V roce 2017 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi přes 15 mil. korunDarované peníze pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. Více v menu Kde sbírka pomáhá a Tříkrálové příběhy

Každá koruna pomůže

Do sbírky lze přispět také prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru: DMS KOLEDA 30 na číslo 87 777 anebo odesláním finančního daru na konto: 66008822/0800 u České spořitelny, VS: 777.

Pomoci můžete i sledováním TŘÍKRÁLOVÉHO KONCERTU v neděli 7. ledna 2018 od 18 hod. na ČT 1, který budou moderovat Martina Kociánová a Jan Čenský. Vystoupí: Hana Zagorová, Mirka Miškechová, Kryštof, Jelen, Kantiléna – sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno (změna programu vyhrazena).

Generální partner: Nadace České spořitelny. Hlavní partner: T-Mobile. Hlavní mediální partner: Česká televize a Český rozhlas.

Více také na www.trikralovasbirka.cz a www.facebook.com/trikralovasbirka.

Přejeme Vám radostné Vánoce a vše dobré v novém roce 2018.

Až u vás v lednu zazvoní tři králové, prosím, otevřete jim své dveřei srdce a vyslechněte jejich prosby o příspěvek pro nemocné a potřebné, kterým Charity pomáhají. Děkujeme Vám!