Dlouhodobá podpora
Jednorázová podpora

TŘÍKRÁLOVÉ PŘÍBĚHY

Darované peníze každoročně pomáhají v desítkách charitních zařízení a služeb pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni u nás i v zahraničí. O konkrétní pomoci z výtěžku Tříkrálové sbírky více také v našich příbězích.

Každá koruna pomáhá. Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu!

Cvičení a masáže klientům Petrklíče prospívají

Klienti Petrklíče vyrábí vánoční ozdoby v rámci oblíbené tvůrčí dílničky a také trénují paměť. Foto: Aneta Slavíková

Denní stacionář Petrklíč, který v Ledči nad Sázavou provozuje havlíčkobrodská Charita, je klidnou a přátelskou oázou pro hendikepované a seniory. Věnují se tu rozmanitým tvůrčím činnostem nebo trénují paměť. Přitom mají zajištěnou potřebnou osobní péči a stravu. Klientům prospívá také rehabilitační cvičení a masáže, které jsou teď pro ně dostupnější díky štědrosti tříkrálových dárců. Pomáhají i paní Jaroslavě, která měla před lety vážnou zlomeninu kyčle.

Jak pomáhají tříkrálové peníze na Poličsku

Prožít poslední chvíle života doma s těmi nejbližšími, umožňuje nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám Domácí hospic sv. Michaela v Poličce. Pomohla i Tříkrálová sbírka. Poličská Charita mohla z darovaných peněz uhradit potřebnou péči lékaře a psychoterapeuta, zdravotní materiál a dopravu k pacientům. Jedním z nich byl také pan Petr, který zápasil s rakovinou. Přečtěte si, jak na společné okamžiky vzpomíná jeho mladší bratr Oldřich.

Jeden dobrý skutek razí cestu druhému

"Snad nikde jinde jsem nepocítila skutečné naplnění těchto slov Vincenta z Pauly, jako při práci v dobrovolnickém centru. Vždyť za poslední rok projevilo tolik mladých lidí opravdovou touhu pomáhat a přiblížit se lidskému trápení či stáří přímo v nemocnici v Kutné Hoře a Čáslavi! Až mi dělalo starosti, jestli to zvládneme. O to větší radost jsem měla, že můžeme využít peníze z Tříkrálové sbírky na posílení kapacity našeho centra," říká Marie Macková, koordinátorka dobrovolníků z Oblastní charity Kutná Hora. Děkujeme!

Když květy dobrých skutků rozkvétají

Na venkovské faře v Mikulovicích, která byla dlouho opuštěná, je už zase živo. Pardubické Charitě se tu podařilo vybudovat nové a bezbariérové zázemí pro odlehčovací služby Červánky, které slouží seniorům a jejich pečujícím rodinám. Nejvíce pomohli lidé, kteří přispěli do Tříkrálové sbírky, dále místní obec, firmy, dárci a také spousta ochotných dobrovolníků. Děkujeme!

Indická vzdělávací centra se stala mostem mezi školou a domovem

V červnu 2016 bylo společně se školním rokem v Indii opět zahájeno mimoškolní vzdělávání dětí z chudých rodin. Až do konce března 2017 se děti scházely v odpoledních a večerních hodinách ve 20  různých centrech v oblasti Bangalore. Pomoc při úkolech a doučování byla poskytnuta celkem 570 dětem školního věku. Projekt se realizuje díky dárcům Tříkrálové sbírky již od roku 2014.

Mladí Indové získali potřebnou kvalifikaci díky Tříkrálové sbírce

Od listopadu 2014 přispívá hradecká diecézní Charita na kvalifikační kurzy pro mladé lidi z indického venkova. Kurzy jsou určené pro lidi ve věku 18–35 let z naší partnerské arcidiecéze Bangalore, kteří jsou znevýhodnění na pracovním trhu. Mladí muži mohou díky tomuto projektu získat řidičské oprávnění, zatímco z mladých žen se stávají švadleny. Tato forma pomoci se v předchozích letech osvědčila. Absolventům těchto kurzů se daří získávat kvalifikovanější a tím pádem i lépe placenou práci.

Díky Petrklíči žijí lidé s hendikepem naplno

Havlíčkobrodská Charita může díky darům z letošní Tříkrálové sbírky poskytnout svým klientům také canisterapii nebo hipoterapii, která jim velmi prospívá. Terapii s pejsky si oblíbila i handicapovaná Simonka, která navštěvuje denní stacionář v charitním centrum Petrklíč v Ledči nad Sázavou.

Radost z každého Honzíkova pokroku

Hendikepovaný Honzík při behaviorální terapii v kutnohorském Středisku Na Sioně.

Středisko Na Sioně kutnohorské Charity může díky přestavbě, která byla spolufinancována z Tříkrálové sbírky, pomáhat více rodinám s hendikepovanými dětmi a poskytovat jim také ambulantní služby. Jednou z nich je tzv. behaviorální terapie pro děti s autismem a dalšími vývojovými poruchami. Prospěla i pětiletému Honzíkovi. Za několik měsíců udělal viditelné pokroky. Už řekne pár slov, navazuje oční kontakt a začíná více vnímat své rodiče a okolí, což je u autistů malý velký zázrak.

Každý společný okamžik byl velký dar

Tak zněla nejčastější slova paní Ludmily Konvalinkové z Kostelce nad Orlicí, která má za sebou čerstvou zkušenost s domácí hospicovou péčí. S pomocí pardubické Charity se mohla doma starat o umírající babičku a manžela, kteří trpěli těžkým onkologickým onemocněním. Tato služba byla také podpořena z výtěžku Tříkrálové sbírky 2016.

S pomocí pečovatelek jde všechno líp

Orlickoústecká Charita z výtěžku Tříkrálové sbírky 2016 zakoupila potřebný vůz pro terénní pečovatelskou službu, kterou poskytuje v celém regionu. Díky tomu může na sedm desítek seniorů a lidí se zdravotním postižením ročně žít v domácím prostředí. Pečovatelky za klienty pravidelně dojíždí domů. Pomáhají jim s každodenní osobní péčí a hygienou i úklidem domácnosti. Dováží klientům obědy a nákupy nebo je dopraví k lékaři.

Více informací také zde.