Mladí Indové získali potřebnou kvalifikaci díky Tříkrálové sbírce

Od listopadu 2014 přispívá hradecká diecézní Charita na kvalifikační kurzy pro mladé lidi z indického venkova. Kurzy jsou určené pro lidi ve věku 18–35 let z naší partnerské arcidiecéze Bangalore, kteří jsou znevýhodnění na pracovním trhu. Mladí muži mohou díky tomuto projektu získat řidičské oprávnění, zatímco z mladých žen se stávají švadleny. Tato forma pomoci se v předchozích letech osvědčila. Absolventům těchto kurzů se daří získávat kvalifikovanější a tím pádem i lépe placenou práci.

Radost z každého Honzíkova pokroku

Hendikepovaný Honzík při behaviorální terapii v kutnohorském Středisku Na Sioně.

Středisko Na Sioně kutnohorské Charity může díky přestavbě, která byla spolufinancována z Tříkrálové sbírky, pomáhat více rodinám s hendikepovanými dětmi a poskytovat jim také ambulantní služby. Jednou z nich je tzv. behaviorální terapie pro děti s autismem a dalšími vývojovými poruchami. Prospěla i pětiletému Honzíkovi. Za několik měsíců udělal viditelné pokroky. Už řekne pár slov, navazuje oční kontakt a začíná více vnímat své rodiče a okolí, což je u autistů malý velký zázrak.

Každý společný okamžik byl velký dar

Tak zněla nejčastější slova paní Ludmily Konvalinkové z Kostelce nad Orlicí, která má za sebou čerstvou zkušenost s domácí hospicovou péčí. S pomocí pardubické Charity se mohla doma starat o umírající babičku a manžela, kteří trpěli těžkým onkologickým onemocněním. Tato služba byla také podpořena z výtěžku Tříkrálové sbírky 2016.

S pomocí pečovatelek jde všechno líp

Orlickoústecká Charita z výtěžku Tříkrálové sbírky 2016 zakoupila potřebný vůz pro terénní pečovatelskou službu, kterou poskytuje v celém regionu. Díky tomu může na sedm desítek seniorů a lidí se zdravotním postižením ročně žít v domácím prostředí. Pečovatelky za klienty pravidelně dojíždí domů. Pomáhají jim s každodenní osobní péčí a hygienou i úklidem domácnosti. Dováží klientům obědy a nákupy nebo je dopraví k lékaři.

Nový mikrobus už slouží hendikepovaným klientům Domu sv. Josefa v Chotovicích

Klienti a zaměstnanci Domu sv. Josefa děkují všem dárcům Tříkrálové sbírky za nový mikrobus se speciální úpravou pro hendikepované.

Tolik potřebné svozové auto se speciální úpravou pro lidi se zdravotním postižením a vozíčkáře mohla pořídit Oblastní charita Nové Hrady z výtěžku Tříkrálové sbírky. Mikrobusem se denně dopravují hendikepovaní klienti do denního stacionáře a sociálně terapeutických dílen v Domě sv. Josefa v Chotovicích. Jedním z nich je i devětatřicetiletý Karel Tomšík z Hlinska. Vrozený hendikep mu neumožňuje pracovat v běžném provozu, a tak je rád, že může tvořit v charitních dílnách.

V Kutné Hoře už se mají handicapované děti kde učit hrát

Prostornou hernu a terapeutickou místnost letos z tříkrálových peněz vybudovala kutnohorská Oblastní charita ve Středisku Na Sioně, které pomáhá desítkám rodin s handicapovanými dětmi. Patří k nim i Bačovi z Čáslavska. Když se u jejich syna naplno projevil autismus, hledali pomoc, kde se dalo. Dnes k nim už rok dojíždí pracovnice charitního centra a radí rodičům jak s malým Nicolasem komunikovat a rozvíjet jeho dovednosti. Od října zkouší také novou ABA terapii, která pomáhá dětem s autismem a dalšími vývojovými poruchami.

Jak pomáhají tříkrálové peníze v Domově sv. Josefa pro nemocné roztroušenou sklerózou

Docent Josef Baše zachránil mnoho životů. Operoval i děti v raném věku. Na vrcholu kariéry mu však nevyléčitelná roztroušená skleróza vzala téměř vše - prestižní místo přednosty Urologické kliniky hradecké Fakultní nemocnice i nový dům. S nemocí statečně bojuje a zázemí našel v Domově sv. Josefa v Žirči, zatím jediném lůžkovém zařízení pro lidi s touto chorobou v ČR. Pan docent se pohybuje na vozíku, a tak uvítal nový výtah, který tu pořídila Charita Červený Kostelec z Tříkrálové sbírky 2013-14. Z letošního výtěžku zakoupila průmyslovou pračku.

Irenka z Poličky už má kde vařit

Poličská Charita letos díky darům z Tříkrálové sbírky zprovoznila zbrusu novou cvičnou kuchyň pro své handicapované klienty. Jak se to podařilo, komu zařízení pomáhá a jak se v kuchyni vaří? O tom více v příběhu Irenky, která také pracuje v tvořivých dílnách a prodává v charitním obchůdku.

Diecézní katolická charita Hradec Králové - netfirmy.czCharita, charitativní organizace - netfirmy.cz