Jižní Súdán závisí na pomoci zvenčí

Dívka, která byla přijata do Misijní nemocnice u Svaté Terezy, kvůli podvýživě (foto: Caritas Torit).

Části Jižního Súdánu trpí hladomorem v důsledku trvající občanské války, sucha a selhání práva a pořádku. William Okot de Toby, výkonný ředitel Charity Torit působící v jihovýchodní části země, zodpověděl otázky pracovníků z Caritas Internationalis.

Pouchovský azylový dům pro maminky s dětmi slaví

Domov pro matky na Pouchově již do své 15 ti leté historie vepsal přes tři tisíce příběhů, osudů rodin, které zde prožily nějaký čas, našly lidskost, porozumění, důstojnost a pomoc. Mnoho z nich zde uzavřelo kapitolu „minulost“ a vykročilo tím šťastnějším směrem, do vlastního bydlení. Mnoho jich i přes veškerou podporu odešlo s nejistotou.Domov pro matky s dětmi

Dobře odvedená sociální práce nemá být vidět

Sociální práce je spíše poslání než povolání. Zaslouží si naši úctu. Snímek: Richard Bouda

V úterý 21. března si připomenáme Světový den sociální práce. Všem, kdo se starají o druhé a vytvářejí tak lidštější prostředí, poděkoval k tomuto světovému dni kardinál Dominik Duka. S charitní koordinátorkou Ivou Kuchyňkovou jsme hovořili o tom, k čemu jsou dobří průvodci lidí v nouzi, co všechno musí zvládnout a jak se jim u nás daří.

Havlíčkobrodsko: Uvítáme jakoukoli pomoc, říká maminka, která pečuje o nemocného manžela a tři děti

Rodina Městeckých. (Foto: archiv rodiny)(Čachotín u Chotěboře) – Je čtvrtek a dvě malé princezny a mladá maminka už vyhlížejí návštěvu, která k nim pravidelně přijíždí. Maminka se těší hlavně na to, až se bude moci vypovídat a požádat o praktické rady, holčičky se zase nemůžou dočkat, až předvedou, jak se naučily stavět domečky z kostek. Zhruba rok do rodiny Městeckých z Čachotína u Chotěboře dojíždí Jitka Muzikářová, DiS., vedoucí ŠIPKY – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. „Je to můj anděl,“ říká maminka Kateřina Městecká, které se po nemoci manžela obrátil život vzhůru nohama.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.

Pardubice: Charitní ples letos počtvrté a opět úspěšně

V pátek 24. února roztančil Skautské centrum Vinice již 4. charitní ples. Hosty nejprve přivítala ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková a pak už nastalo pravé plesové veselí. K výborné atmosféře tradičně přispěla kapela The Five Band a při svěžím předtančení své taneční umění opět předvedly dívky z Pohybového studia Hroch.

Válka v Sýrii trvá 6 let a miliony dětí neznají život v míru

Miliony dětí neznají život v míru a nemají možnost chodit do školy.

Už 6 let trvá válečný konflikt v Sýrii, který ve středu 15. března vstoupí do dalšího roku. Situace v zemi se stále zhoršuje. 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž. České humanitární organizace společně přinášejí příběhy několika lidí, se kterými se jejich pracovníci setkali při doručování pomoci.

Caritas internationalis mapuje 6 let krize v Sýrii

Válka v Sýrii trvá již 6 let (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

Caritas Internationalis zveřejnila speciální webovou stránku věnovanou šesti letům krize v Sýrii. Společně s prezidentem Charity Sýrie, biskupem Antoinem Audem z Aleppa, totiž věří, že mír je možný. Kampaň s názvem "Peace is Possible" vede již rok.

Tábor Bidi Bidi v Ugandě hostí uprchlíky z Jižního Súdánu

Tábor obývá 272 000 uprchlíků (foto: Tommy Trenchard).

Ještě před sedmi měsíci byla Bidi Bidi poklidná vesnice uprostřed pastvin ležící na severu Ugandy. Nyní Bidi Bidi obývá navíc i 272 000 osob, čímž se vesnice stala druhým největším uprchlickým táborem na světě. Před válkou a hladomorem sem totiž utíkají lidé z Jižního Súdánu.

Diecézní katolická charita Hradec Králové - netfirmy.czCharita, charitativní organizace - netfirmy.cz