Jednorázová podpora
Dlouhodobá podpora

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku na pomoc rodinám tří padlých vojáků

Čest jejich památce

Vojenský fond solidarity vyhlásil mimořádnou finanční sbírku ve prospěch rodin vojáků rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka, kteří zahynuli v neděli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Přispět lze na účet nebo formou DMS, a to do 31. srpna 2018.

Životní příběh indické dívky Shruthi

Díky dárcům projektu Adopce na dálku® mohou děti z indické Karnataky chodit do školy a mají šanci na lepší život. O tom, jaký vliv měla podpora na jejich osud či plány do budoucna se dozvíte ze série videopříběhů, které pro vás připravujeme.

Tyto a další příběhy najdete na webu Adopce na dálku.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Všimli jste si změny v AC dílnách v Poličce

Někteří z vás, čtenářů Jitřenky, jste si možná všimli, že v klientele AC dílen Oblastní charity Polička nastala změna. Od dubna do služby přibylo pět osob.

Neobvyklý jev

V souvislosti s „přehřívající“ se ekonomikou jsme v Oblastní charitě Polička zaznamenali neobvyklý jev. V některých službách jsme nuceni odmítat klienty, a to z úplně jiných důvodů, než v předchozích letech.

Pozvánka na dernisáž obrazů a setkání s ukrajinským malířem Vasylem Bobitou

Ve čtvrtek 26. 7. od 15 hod. se můžete osobně setkat s ukrajinským malířem Vasylem Bobitou, který vystavuje své obrazy ve foyer Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (3. - 31. 7. 2018). Touha dál malovat před lety přivedla tohoto představitele Zakarpatské umělecké školy do Česka. Okouzlen Prahou tu vytvořil například osobitý cyklus Stověžatá Praha. Na dernisáži výstavy s hudebním doprovodem také ochutnáte ukrajinskou kuchyni. Pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity HK a Regionální ukrajinský spolek ve VČ za podpory Královéhradeckého kraje.

Multikulturní den přiblížil studentům umění a zvyky více než desítky zemí světa

Hra na bubínky - Camara z africké Guineje

Studenti hradeckého Gymnázia J. K. Tyla letos odcházejí na prázdniny bohatší o poznání mnoha cizokrajných zemí, které jim ve středu 27. června zprostředkoval Multikulturní den v areálu školy. Nejvíce je nadchlo bezprostřední setkání s cizinci, jejich uměním i zvyky. Akci pro ně uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s gymnáziem.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Indické dívce Marii se splnil sen

Projekt Adopce na dálku® Diecézní charity Hradec Králové dává chudým dětem z indické Karnataky šanci na lepší budoucnost. Naši dárci už pomohli získat vzdělání více než šesti tisícům chlapců a dívek. Dnes jsou z nich učitelky, ošetřovatelky, elektrotechnici nebo účetní. Mnohým se doslova splnil jejich životní sen. Patří k nim i mladá dívka Maria Anthony z oblasti Belgaum, jejíž příběh vám přinášíme…

Více informací také zde.