Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Indická vzdělávací centra se stala mostem mezi školou a domovem

V červnu 2016 bylo společně se školním rokem v Indii opět zahájeno mimoškolní vzdělávání dětí z chudých rodin. Až do konce března 2017 se děti scházely v odpoledních a večerních hodinách ve 20  různých centrech v oblasti Bangalore. Pomoc při úkolech a doučování byla poskytnuta celkem 570 dětem školního věku. Projekt se realizuje díky dárcům Tříkrálové sbírky již od roku 2014.

Prázdninové tábory dodaly chudým indickým dětem odvahu a sebevědomí

V rámci projektu Adopce na dálku® se podporované indické děti každoročně účastní prázdninových táborů, které pořádají naši indičtí koordinátoři. Tábory probíhají na více místech v místních jazycích. Aktivně se jich účastní děti i dobrovolníci.

Řekněme „ano mobilitě“ namísto „pevnosti Evropa“

Ilustrační foto.

Výzva Caritas Europa u příležitosti Světového dne uprchlíků
Světový den uprchlíků si připomínáme v úterý 20. června. Vedoucí představitelé států a ministři zahraničních věcí států Evropské unie se v těchto dnech sejdou na jednání Rady Evropy a Výboru pro zahraniční záležitosti, aby se opět shodli na tom, že je třeba zadržet migraci za hranicemi Evropy.  Tato politika připomínající úsloví „sejde z očí, sejde z mysli“ však přispívá k tomu, že dál umírají a trpí desítky tisíc lidí.

Angie Labado o pomoci Charity ČR na Filipínách

Angie Labado.

Angie Labado (24 let), pracovnice Charity ČR pro komunitní rozvoj odpovědná za skupinu žen na Filipínách, hovořila o projektech ekologického zemědělství a drobném podnikání. Charita ČR v oblasti roku 2013 stižené tajfunem Haiyan působila až do letošního jara, kdy předala vešekeré své aktivity do rukou místních zemědělců. Video naleznete ZDE.

Jižní Súdán sužuje hlad i nejhorší násilí za posledních 15 let

I staří lidé se musí vydávat do buše hledat možnou potravu (foto: Caritas Internationalis).

„Tělo se mi třáslo hladem,“ popsala pětašedesátiletá Julia Kefi, vdova žijící v Rajafu, odlehlé vesnici Jižního Súdánu. „V sedm hodin ráno jsem se proto vydala najít v přírodě volně rostoucí zeleninu a vracím se teď v poledne zpět. Jídla se v buši dá nalézt velmi málo. Až zásoby dojdou, budeme čekat na smrt“. Někdy je Julia příliš slabá, aby chodila. Závisí na pomoci z kostela či od přátel – dalších starších žen, převážně vdov. „Tím, že se rozdělíme, všechny přežijeme den.“

Tempa jde ostatním studentům příkladem

Jediné přání šestašedesátileté babičky je zajistit Tempovi co nejlepší budoucnost (foto: Ramesh Maskey/Charita Švýcarsko).

Zemětřesení 25. dubna 2015 v Nepálu se naštěstí událo během dne, kdy měly děti ve škole volno. Netra Bahadur Bhuyel, ředitel nižší střední školy Palchok, se ihned po katastrofě vydal na pozemek školy. Po příchodu na místo našel z původních tří budov jen trosky. „Vzali jsme všechno, co jsme mohli, a přenesli jsme školní vybavení na bezpečné místo,“ popsal svoji reakci.

Setkání v Iráku odstartovalo novou vlnu podpory rodin v nouzi

Hromadné foto účastníků.

V pondělí 17. dubna se v Erbílu konalo setkání Charity ČR s partnerskými organizacemi RNVDO a PAH (Poska Akcja Humanitarna). Tyto organizace spolu úzce spolupracující při poskytování humanitární pomoci v Iráku v blízkosti bojové linie u města Mosul.

Dva roky po zemětřesení Nirjala opět věří v budoucnost

Nirjala s babičkou a dívkou ze sousedství, které pletou copy (foto: Charita Švýcarsko).

Před dvěma lety, 25. dubna 2015, postihlo Nepál ničivé zemětřesení. Vyžádalo si 9 000 obětí a v nejvíce postiženém okrese Sindhupalchok severozápadně od Káthmándú strhlo až 95 % budov včetně 89 % školních tříd. Charita ČR proto ve spolupráci s Charitou Švýcarsko v oblasti buduje nové školy odolné přírodním katastrofám.

Diecézní katolická charita Hradec Králové - netfirmy.czCharita, charitativní organizace - netfirmy.cz