Oslavte s námi DEN CHARITY!
8. září 2023 2023

Oslavte s námi DEN CHARITY!

Dny otevřených dveří, koncerty, pěší i cyklo pouť, benefiční běhy, bylinkobraní, výstavy a další zajímavé akce pro celé rodiny připravily naše regionální Charity pro širokou veřejnost u příležitosti letošní podzimní kampaně Den Charity. Tu každoročně pořádá Charita Česká republika na počest svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.), který je zakladatelem a patronem moderní charitní práce. Přijďte se podívat!

„Na rozmanitých akcích, které se konají ke Dni Charity v našich regionech, se mají lidé možnost blíže seznámit s charitními službami, prohlédnout si naše zařízení, vydat se na pouť za nemocné, navštívit benefiční koncert nebo si zasportovat pro dobrou věc. Přijďte se podívat, nabídka je pestrá, těšíme se na společná setkání“, zve Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

Koncerty a charitní poutě

Všichni jsou srdečně zváni na Koncert Vděčná srdce s doprovodným programem, který se uskuteční v sobotu 9. 9. od 15:00 do 19:00 hod. v Jiráskových sadech v rámci Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové. Vstup je volný. Akci pořádá Diecézní charita Hradec Králové a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách pod záštitou hradecké primátorky. Více o programu na www.hk.caritas.czwww.cizincihradec.cz.

Oblastní charita Hradec Králové zve do Smiřic na Benefiční koncert pro lůžkový hospic v pátek 15. 9. od 19 hod. v kapli Zjevení Páně. Účinkuje Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové za klavírního doprovodu Radky Jiráčkové a na varhany zahraje Václav Metoděj Uhlíř. Více na www.charitahk.cz.

Na tradiční Pouť lidí dobré vůle do Luže vyrazí poutníci pardubické Charity v sobotu 16. 9. pěšky, na kole nebo busem. Mši svatou za umírající, nemocné a trpící v poutním chrámě Panny Marie Pomocné na Chlumku celebruje generální vikář Mons. Jan Paseka. Na programu je také vystoupení pěveckého sboru Salvátor. Více na www.pardubice.charita.cz.

Pouť Oblastní charity Chrudim a setkání s lidmi dobré vůle se uskuteční již tuto neděli 10. 9. od 14 hod. v Bojanově ve zdejším kostele. Více na www.chrudim.charita.cz.

Koncertem Od Bacha po Vlacha (v 17:00) vyvrcholí DEN CHARITY v pátek 22. 9. v Letohradě (Taušlova 714), na kterém vystoupí nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková a tubista Jan Adamec. Pořádající Oblastní charita Ústí nad Orlicí zve také na Den otevřených dveří ve zrekonstruované budově Centra pod střechou (od 15:00). Po celé odpoledne bude probíhat také prodej a ukázky výrobků z dílen Miriam Králíky, Kafebar Chráněnky a další. Více na www.uo.charita.cz.

Sportovní akce

Již tradiční Běh pro hospic pořádá Oblastní charita Červený Kostelec v sobotu 16. 9., sraz v 8:15 hod. na Háčku. Závodníci svou účastí přispějí Hospici Anežky České. Hostem letošního běhu je olympijská medailistka a skokanka o tyči Kateřina Baďurová. Více na www.ochck.cz a www.behprohospic.cz.

Oblastní charita Rychnov nad Kněžnou se aktivně zapojí do akce „Rychnov pomáhá během“, kterou 15. 10. na Poláčkově náměstí pořádá Spartan Training group na podporu charitních služeb. Návštěvníci se mohou zastavit u charitního stánku a pracovníci Charity se také zúčastní běhu. Více na www.rychnov.charita.cz.

Dny otevřených dveří a ostatní akce

Své dveře otevírají veřejnosti hned v několika charitních zařízeních, návštěvníci se mohou seznámit s nabídkou služeb a také se účastnit doprovodného programu.

Den otevřených dveří mají v pátek 15. 9. od 15 do 18 hod. v novém Edukačním centru sv. Cyrila a Metoděje Oblastní charity Náchod (Mlýnská 189). Pro děti bude přichystáno tvoření a zábava. Více na www.nachod.charita.cz.

V pátek 22. 9. odpoledne si lidé mohou prohlédnout i nově zrekonstruované prostory Centra pod střechou (od 15:00) v Letohradě (Taušlova 714) a užít si doprovodný program. Více na www.uo.charita.cz.

Pardubická Oblastní charita zve k návštěvě Ambulantních odlehčovacích služeb v Mikulovicích ve středu 27. 9. od 16 do 17 hod. (Devotyho čp. 1). Pracovníci služeb vás rádi provedou po středisku, které je umístěno v prostorách fary v Mikulovicích, a přiblíží péči o klienty. Více na www.pardubice.charita.cz.

Na atraktivní program se mohu těšit návštěvníci tradičního Bylinkobraní ve Dvoře Králové nad Labem-Žirči v sobotu 24. 9. od 10:30 hod. Více na www.domovsvatehojosefa.cz.

Oblastní charita Hradec Králové se bude také prezentovat v rámci 3. ročníku studentské aktivity SešLOST ve středu 27. 9. na UHK k zahájení akademického roku. Lidé se mohou seznámit se životem lidí bez domova prostřednictvím foto výstavy a besedy, koupit si výrobky od klientů, podpořit sbírku ošacení nebo se připojit ke Komunikační hře „Řekni mi“. Více na www.charitahk.cz.

Výstavy

Výstavu fotografií Anny Maclové „ASHA znamená naděje“ si mohou zájemci prohlédnout v kostele Panny Marie v Hradci Králové (do konce září) a v Knihovně B. Kafky v Červeném Kostelci (říjen-listopad), kde se uskuteční také beseda o Indii v pondělí 9. 10. od 16 hod. Příběhy úspěšných absolventů projektu Adopce na dálku Diecézní charity Hradec Králové, který pomáhá indickým dětem získat vzdělání, jsou na podzim k vidění v Králíkách, Českém Meziříčí a Náchodě. Bližší informace jsou uveřejněny na www.adopce.hk.caritas.cz.

V rámci Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové probíhá výstava „Hradec Králové očima ukrajinských dětí a malířů“ ve foyer Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Obrázky ukrajinských dětí a malířů budou k zhlédnutí až do konce září a v říjnu je vystřídá putovní výstava „Philipp Spalek: Rok s Ukrajinou“. Výstavu mladého německého fotografa připravila Charita ČR s Caritas Deutschland. Více na www.hk.caritas.czwww.cizincihradec.cz.

V Knihovně města Hradce Králové se bude v listopadu konat Výstava 30 let Oblastní charity Hradec Králové. V rámci výstavy mohou návštěvníci zkusit i „charitní“ kvíz a získat drobné ceny. Více na www.charitahk.cz.

Podrobný přehled akcí Charit v našich regionech naleznete na https://hk.caritas.cz/akce/den-charity-2023/. Charity ve Dvoře Králové, Poličce, Litomyšli nebo Havlíčkově Brodě pořádají akci ke Dni Charity pro své zaměstnance a dobrovolníky jako poděkování za jejich práci a péči o ně.

Více informací o kampani najdete také na www.hk.caritas.cz a www.charita.cz.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz

Kalendář akcí v našich regionech