V Hradci Králové se setkají partneři mezinárodního projektu Erasmus+ z pěti zemí EU
23. listopadu 2023 2023

V Hradci Králové se setkají partneři mezinárodního projektu Erasmus+ z pěti zemí EU

V pondělí 27. listopadu 2023 bude v Hradci Králové oficiálně zahájen nový navazující projekt Erasmus+ s aktuálním názvem „Rozmanitost má velkou cenu - Společný život a učení v Evropě s ohledem na naši planetu“. Diecézní charita Hradec Králové bude po tři dny hostit partnery tohoto projektu z Německa, Francie, Rakouska a Rumunska. Na programu setkání je přednáška v prostorách Univerzity Hradec Králové, vzájemné sdílení zkušeností a praxe formou exkurze do charitních zařízení a služeb, sociálního podniku Pro-charitu a také návštěvy muzeí v našem městě a kraji.

„Kdo jsme - a to jak z vědeckého hlediska, tak žité reality“, bude tématem hlavní přednášky doc. Davida Boumy z Univerzity Králové, která se uskuteční na půdě této instituce v pondělí 27. 11. Následující den v úterý 28. 11. dopoledne se účastníci setkání vypraví do Červeného Kostelce, aby se blíže seznámili se zapojením lidí se znevýhodněním do pracovního procesu v sociálním podniku Pro-charitu. Zavítají také do nových prostor Kafkovy vily, která se díky rekonstrukci proměnila v Centrum sv. Pia a nyní slouží jako zázemí terénních a ambulantních služeb Oblastní charity Červený Kostelec. V odpoledních hodinách si ještě prohlédnou areál Domova sv. Josefa ve Dvoře Králové nad Labem-Žirči, dosud jediné zařízení pro nemocné roztroušenou sklerózou, které rovněž provozuje Oblastní charita Červený Kostelec.

Ve středu 29. 11. partneři projektu ze zahraničí navštíví střediska Diecézní charity Hradec Králové – Integrační centrum pro cizince, Dobrovolnické centrum a nový klub Integráček. V rámci programu účastníci zavítají také do Muzea ve Východních Čechách, kde shlédnou mimo jiné prezentaci Zaniklý Hradec, a do Petrof Muzea, kde se seznámí s letitou tradicí výroby klavírů a pianin této světoznámé značky.

„Nesmírně si vážím iniciativy Heinze Müllera z německé Charity, který je již dlouhá léta hlavním motorem naší spolupráce. Setkávat se, dnes mohu říct s přáteli, a sdílet s nimi obdobné problémy jen v trochu jiných souvislostech, učit se od nich, jak oni k nim přistupují a také společně hledat vhodná řešení, je velkým obohacením pro mne i mé spolupracovnice a spolupracovníky. Jsem ráda, že naši partneři se učí i od nás. Nejvíc jsem si to uvědomovala v oblasti práce s uprchlíky z Ukrajiny, každá země vnímala jejich příchod jinak a my jsme jim skutečně i s ohledem na předchozí vztahy a společnou minulost nejblíže,“ říká Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

Hlavním nositelem nového projektu Erasmus+, který nese název „Rozmanitost má velkou cenu - Společný život a učení v Evropě s ohledem na naši planetu“, je německá Charita Oberberg. Navazuje na dva předchozí úspěšné mezinárodní projekty Erasmus+, které byly zaměřené na sdílení zkušeností v rámci integrace imigrantů formou vzdělávání a poradenství, jakož i sdílení dobré praxe při zvládání pandemie, podpoře zaměstnávání lidí s hendikepem, sdílení života v multijazyčné a multikulturní společnosti a dalších oblastí.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz

Erasmus