Dobrovolnictví je cool. Přidej se k nám!
21. června 2023 Z domova

Dobrovolnictví je cool. Přidej se k nám!

Do dobrovolnictví, které teď zažívá velký boom i u nás, se zapojuje čím dál víc mladých lidí. Pomáhají pacientům v nemocnici a seniorům v domově, provází hluchoněmé, věnují se dětem nebo doučují cizince v rámci tří akreditovaných programů, které nabízí Dobrovolnické centrum hradecké Diecézní charity. To letos rozjelo pro mladé a děti hned dvě novinky - vzdělávací program DofE a klub pro integrační aktivity v rámci nového projektu s UNICEF.

Zapoj se do DofE a začni si plnit své cíle

„DofE, neboli Cena vévody z Edinburgu, je výzva pro každého od 14 do 24 let, díky které na sobě může pravidelně pracovat. Má možnost si vybrat dovednost, pohyb anebo dobrovolnické aktivity, kterým se chce věnovat. Na závěr účastníky čeká dobrodružná expedice s kamarády,“ přibližuje nový program jeho koordinátorka Eliška Škrdlová z Dobrovolnického centra.

Právě se chystá první expedice do přírody v Českém ráji, na kterou se vypraví šest vysokoškolaček. „Její účastníce se o sebe musí v přírodě komplet postarat, vyzkouší si taky život a spolupráci v komunitě,“ pokračuje Eliška Škrdlová. „Naším cílem je motivovat a podporovat mladé lidi, aby dělali věci, které je baví, aby se rozvíjeli, plnili si své cíle a získali motivaci posouvat se dál,“ doplňuje mladá koordinátorka.

DofE je celosvětově uznávaný certifikát a jeho absolventi mají díky získaným dovednostem a praxi lepší uplatnění na trhu práce. Zajímá vás tento program, pak kontaktujte naše Dobrovolnické centrum nebo se registrujte přes webovky DofE.

Rozjíždíme nový klub v projektu s UNICEF

Dobrovolnické centrum letos zahájilo také nový dvouletý projekt s UNICEF, který je určen dětem cizinců i Čechů. „Hlavním cílem je založit integrační klub, který dětem nabídne otevřený a bezpečný prostor, kde si mohou hrát, popovídat si, udělat si úkoly do školy nebo zúčastnit nabízeného programu,“ vysvětluje Bc. Anna Brázdová, vedoucí Dobrovolnického centra.

Centrum bude v klubu pořádat workshopy a další zajímavé integrační aktivity pro děti a mládež. Plánují také speciální program pro náctileté. Návštěvníkům klubu bude k dispozici i psycholožka. „Máme už spoustu zkušeností z aktivit pro děti a mládež v projektu Young Caritas. Chceme pokračovat i v podpoře a motivaci mladých dobrovolníků,“ říká Oxana Evsina, koordinátorka projektu. Centrum spolupracuje také s Charitami v Poličce a Ústí nad Orlicí a ZUŠ ve Vrchlabí.

Natalia (19 let): „Dobrovolnictví je skvělá zkušenost“

Program DofE láká i Natalii Haddad, studentku Biskupského gymnázia v Hradci Králové, která pochází ze Sýrie. Aktuálně se ve volném čase věnuje doučování cizinců v programu Rafael a pomáhala i pacientům v nemocnici. „Mám z toho dobrý pocit, když vidím výsledky, je to skvělá zkušenost a taky mě to obohacuje. Jsem dobrovolnicí v Charitě i proto, že kdysi pomáhala nám,“ říká Natalia o tom, co ji k dobrovolnictví přivedlo a co jí to dává.

Natalia už připravila do školy chlapce z Mongolska a doučovala holčičku z Ukrajiny. Teď procvičuje konverzaci s 19letou Mursal z Afganistánu, která se tu učí na prodavačku, protože u nich doma jsou školy zavřené. Obě spojuje útěk z rodné země před hrůzami války. „Po maturitě chci studovat mezinárodní vztahy a pak pomáhat v humanitární organizaci nebo v diplomacii,“ svěřuje se Natalia, která je také čerstvou držitelkou ceny UNHCR za mimořádný přínos pro širší komunitu a jednu už doma má za úspěšné studijní výsledky. Se spolužáky právě chystá veřejné promítání videa o svém příběhu.

Natalia je jednou ze 160 dobrovolníků, kteří loni odpracovali neuvěřitelných 2771 dobrovolnických hodin. Jsou akční, obětaví a pilní, stejně jako včela, kterou má centrum ve svém znaku. Jejich pomoc je důležitá pro koloběh života v době krize i blahobytu. Spolu mění svět k lepšímu a tvoří budoucnost.

„Moc si vážíme všech našich dobrovolníků, ti starší jsou pro mladé skvělou inspirací. V covidu například napekli dobroty pro nemocnici nebo pro pacienty pořádají Den úsměvů. Pomáhat může každý, na věku nezáleží,“ dodává Anna Brázdová.

Jana Karasová

Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové

Kontaktujte nás

Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové, adresa: Šafaříkova 666/9 (YMCA - přízemí)  tel. 492 604 945, 731 402 295  e-mail: dobrovolnici@hk.caritas.cz  web: www.hk.caritas.cz. Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.