DEN CHARITY 2022

7. 9. 2022 - 1. 10. 2022 Královéhradecká diecéze Benefiční akce, Beseda, Koncert, Ostatní, Den otevřených dveří, Akce pro veřejnost, Výstava

Charita Česká republika si letos připomíná neuvěřitelných 100 let pomoci a oslavy těchto významných kulatin vyvrcholí právě podzimní kampaní DEN CHARITY v celém Česku. Diecézní charita Hradec Králové a mnohé naše regionální Charity k tomu ještě slaví 30 let od svého založení, a tak pro vás připravily mimořádně bohatý program - koncerty, divadlo, dny otevřených dveří, výstavy, pěší a cyklo pouť, benefiční běhy, bylinkobraní a další zajímavé akce pro celé rodiny. Přijďte se podívat!

30 let CHARITY

OSLAVTE S NÁMI DEN CHARITY A NAŠE KULATINY!

Těšíme se na setkání s vámi!

ČERVENÝ KOSTELEC

Běh pro hospic

17. 9. od 9:15 hod., Háčko (Manž. Burdychových 245). Již tradiční sportovní akce pro všechny věkové skupiny. Závodníci svou účastí přispějí Hospici Anežky České. Hostem letošního běhu je trojskokanka a držitelka bronzové olympijské medaile Šárka Kašpárková.

Více na www.ochck.cz a https://www.behprohospic.cz/.

Dolní Újezd

Sportovní den pomoci pro Radovana a Honzíka

28. 9. od 12:30 hod., Hasičský areál. Benefiční běh a turnaj v nohejbalu pro dvojčata s vážným onemocněním pořádá Oblastní charita Nové Hrady u Skutče. Můžete se těšit i na bohatý doprovodný program – živá hudba, soutěže a zábava pro děti, prodej výrobků klientů a ukázka Freestyle show Zdendy Peška.

Přijďte si zasportovat pro dobrou věc! Více informací o programu, registraci na akci a také příběhy obou dvojčat najdete na www.novehrady.charita.cz.

Den otevřených dveří

30. 9. od 13 do 17 hod., Dům s pečovatelskou službou (čp. 613). Možnost prohlídky prostor, kde sídlí Charita, měření tlaku a malé pohoštění. Akci završí mše svatá v kostele sv. Martina.

Více na www.dolniujezd.charita.cz.

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM

DEN CHARITY

29. 9. od 8:00 hod., kostel sv. Jana Křtitele. Ve Dvoře Králové oslaví tento svátek děkovnou mší svatou v kostele a poté dopoledním setkáním zaměstnanců na Charitě. Více na www.dk.charita.cz

Havlíčkův Brod

Charitativní běh pro Leničku

17. 9. od 16:00 do 19:00 hod., Sportovní areál Plovárenská. Celý okruh povede po cyklostezce podél řeky Sázavy. Trasa je vhodná i pro maminky s dětmi.

BAN!Fest

22. 9. od 12:00 do 21:00 hod., Park Budoucnost. Přijďte se seznámit se službou Nízkoprahového klubu BAN! pro děti a mládež. Čeká vás živé vystoupení, bubnovací workshop a spousta dalších aktivit jako výroba placek, malování na obličej, airbrush tetování apod.

Více na www.hb.charita.cz.

Holice

Den otevřených dveří v RVC Holoubek

27. 9. od 8:00 do 17:00 hod., RVC Holoubek (Dudychova 782). Možnost prohlídky centra a návštěvy dopolední volné herny, informace o programech pro děti, dospělé i seniory.

HRADEC KRÁLOVÉ

Koncert Vděčná srdce

10. 9. od 16:00 do 20:00 hod., Jiráskovy sady. Koncert se uskuteční v rámci tradičních Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové. Návštěvníky čeká přehlídka ukrajinského folklóru a výtvarného umění. Ukrajinské písně zazpívá také český písničkář Pavel Helan. Dále v programu vystoupí taneční skupina Flamenco La Passión, pro děti jsou připraveny workshopy a soutěže. Vstup je volný. Akci pořádá Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách a Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové pod záštitou hradeckého primátora prof. Alexandra Hrabálka.

Více na www.cizincihradec.cz, kde najdete pozvánky i na další akce v rámci Dnů ukrajinské kultury v Hradeci Králové.

Oslava 30. výročí

6. 10., Nové Adalbertinum. Oblastní charita Hradec Králové si letos také připomene 30 let od svého vzniku. Mezi její nejvýznamější centra pomoci patří Domácí zdravotní péče, Charitní pečovatelská služba, Dům Matky Terezy pro lidi bez domova, Domov pro matky s dětmi, Středisko rané péče Sluníčko, Poradna pro lidi v tísni nebo Intervenční centrum pro oběti domácího násilí. Aktuálně připravuje také výstavbu lůžkového hospice ve Stěžerách a již několik let pomáhá rodinám pečujícím o nevyléčitelně nemocné v rámci služby Domácí hospicové péče.

Více na www.charitahk.cz

Chrudim

Benefiční koncert

11. 9. od 18:00 hod. v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Oblastní charita Chrudim vás zve na benefiční koncert Bohemian Symphony Orchestra Prague a operní pěvkyně Noemy Erby, který pořádá k 30. výročí svého založení. Výtěžek benefice bude věnován na podporu služby Domácí hospicové péče. Akci doprovodí také výstava příběhů k 30. výročí Charity v hradecké diecézi "Pomáháme vám srdcem už 30 let" (do 18. 9. v kostele Nanebevzetí Panny Marie).

Vstupenky na koncert jsou k zakoupení v Informačním centru a v charitní Občanské poradně.

Divadelní pohádka „O království, kde strašilo“

17. 9. od 17:00 hod., Malá scéna Divadla Karla Pippicha. Pohádku, která podpoří domácí hospicovou péči, zahraje spolek Acord.

DEN CHARITY

26. 9. od 9:00 do 13:00 hod., Resselovo náměstí. Akce pro školy a veřejnost. Přehlídka a možnost vyzkoušení zdravotních pomůcek. Aktivity pro děti - sportovní disciplíny a překážková dráha. Prezentace charitních služeb.

Děkujeme za podporu a těšíme se na vás! Více na www.chrudim.charita.cz.

Letohrad

DEN CHARITY – Oslavy 30. výročí

17. 9. od 15:30 hod. v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Letohradě – Orlici. Oslavy 30. výročí založení Oblastní charity Ústí nad Orlicí zahájí slavnostní bohoslužba, poté vystoupí ZUŠ Letohrad a program vyvrcholí koncertem písničkáře Michala Horáka. Připomeneme si i důležité charitní milníky a poděkujeme všem našim podporovatelům. Vstupné je dobrovolné. Ukázky a prodej výrobků dílen Miriam. Oslavy doprovodí také výstava příběhů k 30. výročí Charity v hradecké diecézi "Pomáháme vám srdcem už 30 let" (15. - 23. 9. v prostorách Zámku Letohrad).

Těšíme se na viděnou! Více také na www.uo.charita.cz.

Litomyšl

Oslava na dvorku

10. 9. od 14:45 hod., Lidový dům. Oslavy 100 let Charity ČR a otevření Lidového domu zahájí vystoupení Radky Rubešové se skupinou Chanson Trio CouCou. Na programu je také den otevřených dveří, foto výstava „Můj svět“, přednáška o Indii nebo výtvarné dílny pro děti. Připomeneme si i 10 let našeho Dobrovolnického centra.

Přijďte se podívat a oslavit s námi tři výročí najednou! Více na www.litomysl.charita.cz.

Luže

DEN CHARITY a Bazárek oblečení RC DaR

27. 9. od 15:00 do 17:00 hod., Rodinné Centrum DaR. Centrum pro vás připravilo odpoledne s bohatým programem pro děti i dospělé, které hravou formou příchozí seznámí s prací Charity, a tradiční „Bazárek dětského oblečení“.

Pouť lidí dobré vůle - pěšky, na kole, busem i online

1. 10., poutní chrám Panny Marie Pomocné na Chlumku. Oblastní charita Pardubice, která letos také slaví 30 let pomoci, vás srdečně zve na charitní pěší a cyklistickou pouť za umírající, nemocné a trpící. Pro zájemce i bus z Pardubic a Chrudimi. Mši svatou celebruje generální vikář Mons. Jan Paseka a bude přenášena i online od 15:00 hod. (stream: https://youtu.be/YExdQt0xlPw). Můžete se těšit také na koncert pěveckého sboru Salvátor či přednášku o poutním místě. Pro poutníky je tradičně připraveno občerstvení a zábava pro děti.

Přihlášky u Vojtěcha Gottwalda – email: gottwald@charitapardubice.cz, tel. 733 161 618). Více také na www.pardubice.charita.cz.

Pardubice

Den otevřených dveří Střediska služeb pro rodiny s dětmi

7. 9. od 15:00 do 18:00 hod., Středisko Služeb pro rodiny s dětmi (Češkova 1247). Pracovnice centra a také služeb pro pěstouny vám rády poskytnou informace o chodu střediska, jeho aktivitách, možnostech pomoci i spolupráce.

Polička

Putovní výstava příběhů k 30. výročí pomoci Charity v diecézi

20. - 27. 9. v kostele sv. Jakuba

DEN CHARITY

23. 9. od 15:00 hod. v kostele sv. Jakuba a v poličském parku vysadíme strom.

Více na www.policka.charita.cz.

Rychnov nad Kněžnou

DEN CHARITY a oslava 30. výročí

9. 9. od 9:00 do 16:00 hod., Stacionář sv. Františka (Palackého 111). Program zahájí děkovná mše svatá s proslovy v kostele sv. Havla (od 9 hod.). Ve stacionáři vás pak čeká jarmark, zajímavé přednášky, vystoupení harmonikářky Anny Schůtové, promítání fotografií z 30leté historie rychnovské Charity a soutěže pro děti. Akci doprovodí také výstava fotografií Petra Macla v NDC pro lidi bez domova Zastávka (Na Sboře 1599) a v kostele.

Více na www.rychnov.charita.cz.

Třebosice u Pardubic

Den otevřených dveří Odlehčovacích služeb Červánky

22. 9. od 11:00 do 17:00 hod. Odlehčovací služby Červánky (Třebosice 22). Pracovníci Červánků vám rádi ukáží prostory střediska a podají informace o nabízených službách na pomoc rodinám, které dlouhodobě pečují o nemohoucí blízké.

Žireč

Bylinkobraní

24. 9. od 11:00 do 17:30 hod., Bylinková zahrada v areálu Domova sv. Josefa - střediska Oblastní charity Červený Kostelec. Přednášky, workshopy a minijarmark zaměřený na byliny, kuchyň a přírodní kosmetiku. Program oživí skupina Klapeto, 2JAJA, Jiří Pilař a divadlo pro děti.

Více na www.domovsvatehojosefa.cz.

Litomyšl, Čáslav, Poděbrady, Chrudim a Žireč

Putovní výstava příběhů z Indie

září 2022:

• Litomyšl - Dukelská 750 (venkovní výstava u střediska Respitní péče Jindra)
  • Čáslav - kostel sv. Petra a Pavla
  • Poděbrady - kostel Povýšení sv. Kříže
  • Chrudim - kostel Nanebevzetí Panny Marie
  • Dvůr Králové nad Labem – Žireč

Poznejte příběhy indických dětí zapojených do projektu Adopce na dálku hradecké Diecézní charity. Více na www.adopce.hk.caritas.cz.

100 let Charity

Celostátní kampaň Den Charity každoročně pořádá Charita Česká republika u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.), který je zakladatelem a patronem moderní charitní práce.

Více také na www.charita.cz, kde najdete také nabídku akcí pro veřejnost v celé republice.