Tříkrálová sbírka 2020 - Děkujeme!

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR celostátně od roku 2001. Koledující skupinky tří králů můžete potkávat nejvíce kolem 6. ledna, jak putují dům od domu, přináší lidem radostné poselství Vánoc o narození Jezulátka a přitom prosí o dar na pomoc potřebným v nouzi. Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky s charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem. Tříkrálová sbírka je také největší sbírkovou a dobrovolnickou akcí v ČR.

Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Z darovaných peněz zůstává 65% místní Charitě, 15% využije na své projekty diecézní Charita, 10% pomůže potřebným v zahraničí, 5% jde na celostátní projekty a zákonných 5% na režii sbírky.

Tříkrálová sbírka slaví kulaté 20. narozeniny

Nečekaný dárek dostala Tříkrálová sbírka ke svým dvacátým kulatinám v našich regionech. Třem králům se totiž podařilo dohromady vykoledovat celých 20,7 miliónů korun. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným a potřebným tam, kde byly příspěvky vybrány. Část výtěžku sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí. Podrobné výsledky sbírky najdete zde.

Kde sbírka pomůže

Například na Hradecku a Pardubicku z výtěžku sbírky podpoří hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné. Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí lidé přispívali na centrum Klubko na pomoc pěstounským rodinám. Oblastní charita Červený Kostelec z vybraných peněz vymění stará okna v Domově sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou v Žirči. Na Kutnohorsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Na Orlickoústecku a Chrudimsku použijí vykoledované peníze na podporu charitní pečovatelské služby. Oblastní charita Nové Hrady z výtěžku sbírky rozšíří Dům sv. Josefa v Chotovicích, kde pomáhají handicapovaným, seniorům a rodinám s dětmi.

Naše Charity věnují část výtěžku ještě na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové - kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v Bangalore a také na projekt Univerzita v Belgaum. Přehled všech záměrů naleznete zde.

Koledu provázela i spousta akcí

V Hradci Králové koledovali tři králové v úterý 7. ledna s požehnáním od generálního vikáře Jana Paseky. Koledníci navštívili domácnosti i instituce a nechyběly ani hudební skupinky. V katedrále Sv. Ducha byla také k vidění výstava fotografií Anny a Petra Maclových ze začátků koledování v krajském městě v roce 1999. V Pardubicích koledníky vyprovodili svým zpěvem Bonifantes s Adélou Krátkou v pondělí 6. ledna na Pernštýnském náměstí. Na cestu jim požehnal biskup Josef Kajnek a tři krále přišli pozdravit také vicehejtman Roman Línek, poslanec Marek Výborný a další osobnosti. Před slavnostním zahájením sbírky projely městem tři královny na koních díky spolku Apolenka.

Živý betlém s více než padesáti postavami, zvířátky a průvodem koledníků s králi na koních odstartoval sbírku v Poličce v sobotu 11. ledna. Také v Humpolci tradičně zahájil koledování živý betlém se skutečným miminkem v jesličkách už v neděli 5. ledna. Tříkrálové průvody s mudrci na opravdových velbloudech prošly čtyřmi městy na Orlickoústecku o druhém lednovém víkendu. Benefiční koncerty podpořily sbírku ve více než desítce měst a obcí. Koledníci se zapojili i do celostátní fotosoutěže.

Prohlédněte si fotografie a videa z koledování v naší fotogalerii a na facebooku. Více informací se dočtete také v našich aktualitách.

V roce 2019 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi rekordních více než 18,4 milionů korun českých. Darované peníze již pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. Více v menu Kde sbírka pomáhá.

• Do sbírky lze přispět i v průběhu roku dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena jedné SMS je 30, 60 a 90 Kč) anebo odesláním finančního daru na účet: 66008822/0800 u České spořitelny, VS: 777.
  • Děkujeme všem, kteří podpořili sbírku zasláním dárcovské SMS při sledování TŘÍKRÁLOVÉHO KONCERTU v neděli 5. 1. od 18 hod. na ČT 1.

Více na www.trikralovasbirka.cz. Sledujte také tříkrálový Facebook a nově i Instagram.

Hlavní partner: T-Mobile. Partner: Nadace České spořitelny. Hlavní mediální partner: Česká televize a Český rozhlas.

KAŽDÁ KORUNA POMÁHÁ. DĚKUJEME VÁM!