Dobrovolnické centrum

Dobrovolnictví je "in". Přidej se!

Dobrovolník je člověk, který chce pomáhat druhým a věnovat část svého volného času lidem, kteří to potřebují, bez nároku na finanční odměnu.

Pokud Vás baví být s lidmi a máte v měsíci několik hodin volného času, můžete jej strávit s klienty našich zařízení a pomoci jim při různých činnostech. Zapojte se do aktivit, které Vás zajímají – užijete si zábavu, něco se naučíte a navíc tím pomůžete druhým lidem.

Zapojte se do našich DOBROVOLNICKÝCH PROGRAMŮ na pomoc:

• CIZINCŮM - dobrovolníci doučují cizince češtinu, konverzují s nimi, pomáhají jim ve škole, seznamují je se životem v Čechách
  • DĚTEM A MLÁDEŽI - dobrovolníci chodí do klubů pro děti a mládež, kde doučují, připravují volnočasový program, sportují, hrají si s dětmi apod.
  • SENIORŮM A PACIENTŮM V NEMOCNICI - dobrovolníci docházejí do nemocnice, kde zpříjemňují pacientům čas povídáním, předčítáním, procházkami, jednoduššími hrami apod.
  • NEVIDOMÝM A SLABOZRAKÝM - dobrovolníci dochází do TyfloCentra HK, kde nevidomým a slabozrakým předčítají, doprovází je na procházky i na kulturní nebo sportovní akce
  • V ZAHRANIČÍ - Evropský sbor solidarity (dříve Evropská dobrovolná služba)
  • AKTIVITY v rámci projektu Young Caritas v České republice
  • JEDNORÁZOVÉ AKCE - výpomoc v administrativě, při benefičních akcích apod.

Naše dobrovolníky vysíláme do těchto organizací:

Fakultní nemocnice Hradec Králové TyfloCentrum Hradec Králové o.p.s. SeneCura SeniorCentrum Hradec Králové Sanatorium Topas s.r.o. Holice Salinger z.s. (Stopa Čápa, Modrý pomeranč, Centrum Semafor, Triangl) Integrační centrum pro cizince Hradec Králové Adopce na dálku MOST PRO o.p.s. Pardubice SPMP ČR pobočný spolek Hradec Králové

Kde nás najdete

Kontakty na pracovníky centra

• Bc. Anna Brázdová - vedoucí centra, koordinátorka programů Rafael, Michael a Evropská dobrovolná služba, mobil: 731 402 295, e-mail: anna.brazdova@hk.caritas.cz
  • PhDr. Jana Šebová - koordinátorka programu Gabriel, mobil: 731 402 209, e-mail: jana.sebova@hk.caritas.cz

Jak se k nám dostanete

• Nejbližší zastávka MHD: Ulrichovo náměstí (3 min. pěšky)
  • Trolejbusy číslo: 2, 3, 6, 7; Autobusy číslo: 5, 11, 14, 15, 17
  • Spojení z hlavního vlak. nádraží: 2, 5, 6, 7, 11, 15, 17 (4 min. jízdy ze zastávky MHD: Hlavní nádraží)
  • Spojení z autobus. nádraží: 2, 5, 6, 7, 11, 15, 17 (5 min. jízdy ze zastávky MHD: Terminál HD)

Kde všude můžete pomáhat

Dobrovolníci působí v mnoha různých službách a programech na Charitách v celé královéhradecké diecézi, které provozují celkem 11 dobrovolnických center:

Dobrovolnické centrum Hradec Králové I Kruh dobrovolníků Hradec Králové I Dobrovolnické centrum Pardubice I Dobrovolnické centrum Přelouč I Dobrovolnické centrum Havlíčkův Brod I A + D - Dobrovolnické centrum Kutná Hora I Dobrovolnické centrum Litomyšl I Dobrovolnické centrum, Náchod I Středisko dobrovolnictví, Trutnov I Dobrovolnické centrum Chrudim I Centrum Sasanka - dobrovolnické aktivity Jičín

Dobrovolnické programy dále realizují Charity v Červeném Kostelci, Dvoře Králové n/LPoličce, Rychnově n/KněžnouÚstí n/Orlicí a Žirči. S dobrovolníky spolupracují i ostatní Charity, zejména při Tříkrálové sbírce.

„DOBROTA SE VRACÍ ZA VRATA DOBRÝCH.“ Perské přísloví