Kde sbírka pomáhá

Stacionář sv. Františka v Rychnově nad Kněžnou

V Rychnově mohli pořídit nové vybavení do stacionáře

Klientky rychnovského Stacionáře sv. Františka při výrobě barevných andělů na adventní jarmark. Koledníky zná paní Marie už z dětství, a tak se těší, až u nich zase v lednu zazvoní. Právě díky jejich ochotě pomáhat a štědrým dárcům mohou senioři dál spokojeně pobývat v tomto charitním stacionáři. Celý článek zde.

Charitní pečovatelská služba Hradec Králové

Díky péči své dcery a Charity může být paní Olga doma

Oblastní charita Hradec Králové podpořila z Tříkrálové sbírky Charitní pečovatelskou službu. Paní Olze už neslouží nohy jako dřív, a tak jí pomáhá dcera a pečovatelky z hradecké Charity. Tři krále si pamatuje ještě z dětství, a tak je ráda, že tato tradice pomáhá i dnes. Celý článek zde.

V roce 2019 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi rekordních více než 18,4 milionů korun českých. Darované peníze již pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. O konkrétní pomoci více také v našich tříkrálových příbězích

PŘÍKLADY VYUŽITÍ VÝTĚŽKU TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY 2019

• Oblastní charita Červený Kostelec například z výtěžku sbírky přispěla na opravy a vybavení Hospice Anežky České a Mobilního hospice. Antidekubitní matrace a postele pořídili do pokojů pro klienty v Domově sv. Josefa v Žirči, kde pečují o nemocné roztroušenou sklerózou.
  • Charity v Hradci Králové a v Náchodě z darovaných příspěvků podpořily Charitní pečovatelskou službu, která pomáhá seniorům v jejich domácím prostředí.
  • Oblastní charita Pardubice použila největší část peněz z Tříkrálové sbírky na vybudování paliativní ambulance Domácího hospice a na rozšíření služeb pro rodiny s dětmi a pro pěstouny.
  • Kutnohorská Charitaz výnosu sbírky podpořila například dobrovolnické programy a také provoz noclehárny pro muže.
  • Farní charita Rychnov n/K z Tříkrálové sbírky obnovila vybavení služeb ve Stacionáři sv. Františka, kde pomáhají lidem s handicapem a seniorům.
  • Havlíčkobrodská Charita z výtěžku sbírky přispěla na svozové auto pro handicapované klienty Sociálně terapeutické dílny v Ledči nad Sázavou, Charity v Jičíně a Dolním Újezdě na potřebné nové vozy pro své terénní služby.
  • Litomyšlská Charita z darovaných peněz dokončila výměnu starých nefunkčních oken v prostorách služeb pro rodiny s dětmi v Jindrově vile.
  • Charita v Poličce z Tříkrálové sbírky spolufinancovala rekonstrukci objektu pro zázemí sociálně terapeutických dílen a službu sociální rehabilitace.
  • Oblastní charita Nové Hrady použila vykoledované příspěvky na spolufinancování rozšíření Centra sociálních služeb v Chotovicích.
  • Orlickoústecká Charita z výtěžku financovala například přístavbu Centra pod střechou a službu Domácí hospicové péče.
  • Trutnovská Charita z výnosu sbírky podpořila službu Domácí hospicové péče a Charita ve Studenci dokoupila zdravotnické pomůcky pro klienty ošetřovatelské služby.
  • Naše Charity věnovaly část výtěžku rovněž na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové: kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore, dále také na podporu vysokoškolských studentů ze sociálně slabých rodin v oblasti Belgaum.

DĚKUJEME VŠEM DÁRCŮM ZA ŠTĚDROST A SOLIDARITU

...tolik konkrétní příklady využití výtěžku devatenácté Tříkrálové sbírky. Přehled všech záměrů naleznete zde.

TŘÍKRÁLOVÉ PŘÍBĚHY

Je to tu takové domácí
12. prosince 2019 Kde sbírka pomáhá

Je to tu takové domácí

Každý den zajímavý program, rodinná atmosféra, příjemné prostory, péče i personál; právě to senioři nejvíc oceňují na Stacionáři sv. Františka v Rychnově nad Kněžnou. O jeho služby je velký zájem, a tak není divu, že rychnovská Farní charita věnovala část výtěžku Tříkrálové sbírky na obnovu vybavení centra. „Je to tu takové domácí a baví mě tady úplně všechno,“ popsala své dojmy 87letá Marie z Olešnice, která pobývá v týdenním stacionáři kvůli zdravotním problémům od pondělí do pátku a o víkendech je doma s rodinou.

5. prosince 2019 Kde sbírka pomáhá

Díky péči své dcery a Charity může být paní Olga doma

Pro více než tři stovky seniorů z Hradecka jsou pečovatelky a pečovatelé z Oblastní charity Hradec Králové doslova druhé ruce a nohy od rána až do večera. Třikrát denně dojíždí i k pětadevadesátileté Olze, které už nohy neslouží jako dřív. Díky péči své dcery a hradecké Charity může být doma, kde se cítí nejlíp. Pečovatelská služba, kterou využívá, byla podpořena také z Tříkrálové sbírky. Koledníky si paní Olga pamatuje ještě z dětství, a tak ji těší, že tato tradice pomáhá i dnes.

Do dílen se hendikepovaní těší na práci i kamarády
17. prosince 2018 Kde sbírka pomáhá

Do dílen se hendikepovaní těší na práci i kamarády

Klientům Sociálně terapeutických dílen Miriam v Králíkách teď usnadňuje práci nový šicí stroj, který jim mohla z výtěžku letošní Tříkrálové sbírky pořídit orlickoústecká Charita. Originální tašky anebo ekologické látkové obaly zvládne ušít i devětadvacetiletý Filip, který taky rád tvoří v dřevařské dílně a vypomáhá v obchodě. Je to pro něho moc důležité a našel si tu i nové přátele.

Mění svět k lepšímu, a přitom zůstávají skromní
11. prosince 2018 Kde sbírka pomáhá

Mění svět k lepšímu, a přitom zůstávají skromní

„Dobrovolnictví je pro každého, kdo má rád lidi a je ochoten na chvíli vstoupit do jejich světa, umí je povzbudit a rozveselit,“ říká Jana Šebová, koordinátorka z Dobrovolnického centra při hradecké Diecézní charitě. Své dobrovolníky vysílá například k pacientům do nemocnice anebo k seniorům do domovů důchodců. Tam jejich pomoc vítají a potřebují nejvíce. Aktuálně centrum zprostředkovává uplatnění osmdesáti dobrovolníkům v desítce zařízeních v Hradci Králové i okolí a jeho činnost byla podpořena také z Tříkrálové sbírky.

Nový školní autobus už brázdí indické cesty
30. srpna 2018 Kde sbírka pomáhá

Nový školní autobus už brázdí indické cesty

Školní autobus pro chudé indické děti ze vzdálených osad, který byl pořízen z části výtěžku Tříkrálové sbírky 2018 určeného na humanitární pomoc, už brázdí po indických cestách.