Charita nově pomáhá uprchlíkům v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině
2. března 2022 Tiskové zprávy

Charita nově pomáhá uprchlíkům v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině

Diecézní charita Hradec Králové, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům od počátku rozpoutání konfliktu, je teď součástí nově otevřeného Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu. Pracovníci Integračního centra pro cizince hradecké Diecézní charity asistují příchozím rodinám především s vyřízením legalizace pobytu. Poskytují jim také poradenství v oblasti zdravotní péče a pojištění, bydlení a potřebnou materiální pomoc. Charitní dobrovolníci pomáhají se zajištěním humanitární pomoci v ubytovacích zařízeních. Vlna solidarity je obdivuhodná, k pomoci uprchlíkům se semkly místní charity, organizace, instituce, firmy a spolky.

„Nezbývá než se postavit k současné situaci na Ukrajině čelem a semknout se. Přichází k nám rodiny, které byly nuceny nedobrovolně a narychlo opustit svoje domovy v ohrožení života a s obavou, zda se vrátí. Pojďme jim maximálně pomoci a účastí posilněme naději. Děkuji všem za i ty nejmenší dobré skutky,“ říká Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

Pracovnice našeho Integračního centra pro cizince nadále zajišťují provoz mimořádné infolinky číslo 737 977 757 na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, která je v provozu od pondělí do neděle od 8 do 18 hodin. Na lince rovněž registrují nabídky na humanitární pomoc a dobrovolníky. Lidé nás mohou kontaktovat také emailem na adrese: ukrajina@hk.caritas.cz.

Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové aktuálně eviduje přes stovku nabídek pomoci. Vytrvale pomáhají Ukrajinci, kteří u nás už žijí. Aktuálně se ve velké míře zapojili také studenti a pedagogové z UHK. Dobrovolnické centrum připravuje rovněž zázemí pro děti uprchlíků pro výuku a volný čas. Dosud bylo ubytováno v Hradci Králové již přes 90 ukrajinských utečenců ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách a dalšími partnery. Převážně jde o rodiny s dětmi, ostatní našli azyl u svých příbuzných a přátel. Potravinovou pomoc zajišťuje Potravinová banka Hradec Králové, pekárna Beas a další provozovny.

Z humanitární pomoci jsou stále nejvíce potřeba léky, hygienické potřeby, přikrývky, karimatky a trvanlivé potraviny. S nabídkou této pomoci mohou lidé kontaktovat také Oblastní charitu Hradec Králové na tel. čísle 777 721 641 od 8 do 16 hod. (po – pá). Humanitární sbírky pomoci pro ukrajinské uprchlíky organizují rovněž naše regionální Charity, například v Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Litomyšli, Pardubicích, Kutné Hoře a dalších místech. Zdravotní materiál a péči nabízí Charita v Ústí nad Orlicí. Havlíčkobrodská Charita nebo Potravinová banka Pardubice vyhlásily sbírku potravin.

Na sbírkové konto Charita pro Ukrajinu už lidé darovali neuvěřitelných více než 61 milionů korun. Do veřejné sbírky na pomoc válkou zkoušené Ukrajině je možné stále přispívat. Své dary můžete posílat na číslo 55660022/0800, VS 104. Charita Česká republika se ve spolupráci s partnerskou Charitou Ukrajina soustředí hlavně na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší pro obyvatele Ukrajiny zasažené válkou. Více také na www.charita.cz.

Děkujeme také všem organizacím a spolkům, které spontánně pořádají benefiční akce na pomoc Ukrajině. U nás v regionu jsou to například sdružení Milion chvilek, Galerie Artičok, Filharmonie Hradec Králové, AC klub a mnohé další.

Více informací naleznete také na www.hk.caritas.cz a www.cizincihradec.cz.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz