Charita pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny a zřídila pro ně i speciální infolinku
28. února 2022 Tiskové zprávy

Charita pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny a zřídila pro ně i speciální infolinku

V reakci na eskalaci konfliktu na Ukrajině a velký příliv válečných uprchlíků i do našich regionů zřídila Diecézní charita Hradec Králové také speciální infolinku a organizuje pro utečence okamžitou humanitární pomoc. Provoz linky zajišťují pracovnice našeho Integračního centra pro cizince, které pomáhají občanům z Ukrajiny s vyřízením legalizace pobytu, a také registrují nabídky na ubytování a pomoc dobrovolníků. O víkendu se už podařilo v Hradci Králové ubytovat prvních 25 uprchlíků ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách.

„Ještě před týdnem nikdo nevěřil tomu, že se to může stát. Nedávno jsme byli zaskočeni nevyzpytatelným koronavirem, nyní čelíme daleko větší katastrofě. Je mi líto všech nevinných lidí, kteří jsou přímo zasaženi válkou, vystaveni smrti nebo opuštění domovů. Nesmírně si vážím obrovské vlny solidarity, za kterou všem děkuji. Využijeme všech prostředků k pomoci našim přátelům a moc si přeji, aby co nejdříve nastal na Ukrajině mír a bezpečí, aby se mohli vrátit domů a k nám jezdili spíš na dovolenou,“ reaguje na stávající situaci Aneta Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

Speciální infolinka číslo 737 977 757 na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny je v provozu od pondělí do neděle od 8 do 18 hodin. Lidé nás mohou kontaktovat také emailem na adrese: ukrajina@hk.caritas.cz. V této chvíli Charita už registruje desítky nabídek na ubytování v soukromí i v ubytovacích zařízeních. Z humanitární pomoci jsou aktuálně nejvíce potřeba léky, hygienické potřeby, přikrývky, karimatky a trvanlivé potraviny. S nabídkou této pomoci mohou lidé kontaktovat také Oblastní charitu Hradec Králové na tel. čísle 777 721 641 od 8 do 16 hod. (po – pá). Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s UHK připravuje i zázemí pro děti uprchlíků pro výuku a volný čas. Humanitární sbírky pomoci pro ukrajinské uprchlíky organizují rovněž naše regionální Charity, například v Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Litomyšli a dalších místech.

Ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách se podařilo o tomto víkendu ubytovat prvních 25 ukrajinských uprchlíků, převážně rodin s dětmi. Ostatní našli azyl u svých příbuzných a přátel. Do pomoci utečencům se aktivně zapojily i dvě naše pracovnice Integračního centra pro cizince, které pochází z Ukrajiny. Okamžitou potravinovou pomoc zajistila Potravinová banka Hradec Králové. Velmi si vážíme pomoci všech dobrovolníků původem z Ukrajiny, kteří u nás už žijí nebo pracují, a také dobrovolníků z řad českých občanů.

Pomoc lidem zasaženým válečným konfliktem přímo na Ukrajině mohou lidé podpořit finančně ve veřejné sbírce Charity Česká republika, jejíž jsme součástí. Své dary posílejte, prosím, na sbírkové konto číslo 55660022/0800, VS 104. Charita Česká republika se ve spolupráci s partnerskou Charitou Ukrajina soustředí na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší pro obyvatele Ukrajiny zasažené válkou. Děkujeme vám!

Více informací naleznete také na www.hk.caritas.cz a www.cizincihradec.cz.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel.: 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz

Foto: Pracovnice Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny s vyřízením legalizace pobytu také na odboru OAMP.