Charita zve na setkání s indickým biskupem a besedy o Adopci na dálku
19. dubna 2023 Tiskové zprávy

Charita zve na setkání s indickým biskupem a besedy o Adopci na dálku

V posledním dubnovém týdnu zavítá do Hradce Králové indický biskup Derek Fernandes z oblasti Belgaum, který je jedním z partnerů projektu Adopce na dálku hradecké Diecézní charity. Po necelých čtyřech letech se opět setká s dárci a veřejností v Hradci Králové, ale také v Náchodě, Opočně, Kutné Hoře nebo Sebranicích u Litomyšle. Navštíví i několik škol v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

„V plánu jsou také setkání otce Dereka Fernandese s hradeckou primátorkou Pavlínou Springerovou nebo šéfdirigentem Filharmonie Hradec Králové Kasparem Zehnderem, besedy na školách i návštěva poutního místa Rokole,“ informuje ředitelka hradecké Diecézní charity Anna Maclová, která společně s manželem také přispívá na vzdělávání dvou indických dětí, a dodává: „Setkání s indickými biskupy je pro nás vždy silným duchovním zážitkem i příležitostí o něco lépe porozumět tomu, jak se žije obyčejným lidem v daleké Indii. Těšíme se také na milá setkání s dárci, kteří podporují znevýhodněné indické školáky.“

První setkání se uskuteční v úterý 25. dubna v klášterním kostele Narození Páně v Opočně. Od 18 hodin zde bude biskup Derek Fernandes celebrovat mši svatou, na kterou od 19 hodin naváže beseda o životě indických dětí. Podobný scénář bude mít návštěva města Náchod o den později. Po bohoslužbě v místním kostele sv. Vavřince, která začne v 17 hodin, bude od 18 hodin na stejném místě následovat beseda pro širokou veřejnost.

Setkání ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové ve čtvrtek 27. dubna od 18 hodin zpestří zpěvem indických písní studentka Mary Angelia Alfred. Další besedu bude v pátek 28. dubna od 16:45 hostit arciděkanství v Kutné Hoře. Program vyvrcholí v sobotu 29. dubna odpoledne v Sebranicích u Litomyšle. Beseda v místním kostele sv. Mikuláše začne ve 14 hodin a následnou bohoslužbu budou od 15:30 společně celebrovat biskup Derek Fernandes s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem.

Dárci Diecézní charity Hradec Králové podpořili od roku 2000 již téměř 7000 indických dětí na cestě k lepšímu vzdělání. Dlouhodobá podpora dárců má smysl. Z absolventů projektu se v řadě případů stávají učitelé, zdravotní sestry, účetní nebo strojní inženýři. Dnes jsou z nich sebevědomí lidé, kteří se dokážou postarat o svoje rodiny a jsou přínosem pro celou indickou společnost.

Bližší informace o projektu i o plánovaných akcích najdete v příloze zprávy a na webu www.adopce.hk.caritas.cz.

Více také na www.hk.caritas.cz a na facebooku.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz