3. září 2018 Tiskové zprávy

Hradecké Dny ukrajinské kultury letos poprvé zavítají i do Rychnova nad Kněžnou

Ukrajinci, kteří tvoří jednu z nejpočetnějších menšin v Česku, budou už pošesté v září prezentovat svou kulturu v Hradci Králové a v Královéhradeckém kraji. Malířský plenér (5. – 11. 9.), interaktivní workshopy s výtvarnými umělci (7. a 8. 9.) nebo spisovatelkou Oksanou Stohnijovou (26. 9.), koncert (22. 9.), literární večer (25. 9.) či výstavu obrazů (11. 9.), to vše nabízí letošní hradecké Dny ukrajinské kultury. Poprvé se Ukrajinci představí také v Rychnově nad Kněžnou (9. 9.). Přehlídku umění a folklóru této nám blízké země pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové, Královéhradeckým krajem a Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR.

Akci odstartuje malířský plenér, který bude zahájen ve středu 5. září od 16 hodin v Muzeu Inny Kolomijec v Železnici u Jičína. Tentokrát budou současní výtvarníci malovat na téma „100. výročí ukrajinské diaspory v Čechách“ a „100. výročí vzniku Československa“. Jejich obrazy pak budou vystaveny v hradecké Galerii snů (ulice Úzká 208/5) od úterý 11. září, kdy proběhne také slavnostní vernisáž od 16 hodin.

Rodiny s dětmi se mohou těšit na interaktivní workshopy s ukrajinskými výtvarnými umělci v Integračním centru pro cizince Diecézní charity Hradec Králové (YMCA, Šafaříkova 666/9), v pátek 7. září od 15 hodin s malířem Oleksandrem Vutianovem a v sobotu 8. září od 10 hodin s malířkou Yulií Balabuchovou. Ukrajinský foklór se představí na tradičním koncertu „Hudba mého srdce“ v sobotu 22. září od 17 hodin ve Velkém sále Adalbertina (Třída ČSA). Hradecké Dny ukrajinské kultury završí dvě setkání s ukrajinskou i českou literaturou v prostorách Restaurace Hnízdo snů (ulice Úzká 208/5), v úterý 25. září od 17 hodin to bude literární večer s názvem Hradecký podzim a ve středu 26. září od 17:30 hodin autorský workshop „Terapie básněmi“ s ukrajinskou spisovatelkou Oksanou Stohnijovou.

Letošní novinkou je Den Ukrajiny v Rychnově nad Kněžnou, který bude hostit zdejší Sál Společenského centra (Panská 1492) v neděli 9. září od 16 do 19 hodin. „Připravili jsme bohatý hudební i taneční program pro celé rodiny, tvořivé a taneční dílny pro děti, soutěže nebo výstavu výšivek. Všichni jsou srdečně zváni, nebudou chybět ani ochutnávky ukrajinské kuchyně“, říká hlavní organizátorka akce Nataliya Dotsenko.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/10/02 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

Integrační centrum poskytuje cizincům bezplatně informační činnost, poradenství, kurzy češtiny a sociokulturních dovedností, zázemí pro volnočasové a zájmové aktivity, organizuje multikulturní a vzdělávací akce ve spolupráci s cizinci, školami a dalšími organizacemi v regionu. Jeho posláním je podpora integrace cizinců ze třetích zemí a osob s udělenou mezinárodní ochranou na území Královéhradeckého kraje do většinové české společnosti. Kontakt: Integrační centrum pro cizince, Šafaříkova 666/9, 500 02 Hradec Králové, tel. 492 604 940, email: poradna.cizinci@hk.caritas.cz.

Více informací naleznete také na www.cizincihradec.cz, www.hk.caritas.cz a na facebooku.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 495 063135, 731 402 274, email: jana.karasova@hk.caritas.cz

Jana Karasová

propagace a tisk