Do uzavřeného Trutnova přináší Charita naději
26. února 2021 Z domova

Do uzavřeného Trutnova přináší Charita naději

Oblastní charita bezprostředně zareagovala na zhoršenou epidemickou situaci v okrese Trutnov, který byl uzavřen již v únoru, a ve spolupráci s nemocnicí otevřela testovací místo pro širokou veřejnost v místním UFFO.

„V této době musíme dělat víc, než se od nás čeká,“ říká její ředitel Jiří Špelda a pokračuje: „Musíme hledat nové postupy, které pomohou, přinesou naději. Otevřeli jsme proto bezplatné testování pro každého, kdo chce vědět, jestli je pozitivní. Za první dva dny jsme otestovali přes 300 osob a zjistili přes 30 nakažených. Naději vidíme v tom, že tyto soby už nebudou nevědomky šířit epidemii a ostatní budou ochráněni.“

Charita se svými šedesáti pracovníky zajišťuje v regionu sociální a zdravotní služby téměř 30 let. Potřebné testování je nad rámec poskytovaných služeb, a tak byly testovací týmy sestaveny z pracovníků různých služeb. „Jakmile budou vakcíny, počítáme i s vytvořením charitního očkovacího týmu. Jsme přeci Charita a Matka Tereza jasně řekla, že láska nežije ze slov a nelze ji slovy vysvětlit, láska se dokazuje skutky,“ dodává Špelda.

Dočasné testovací centrum na COVID-19 v budově společenského centra UFFO je otevřeno v úterý a ve čtvrtek pro širokou veřejnost, vždy od 9:00 do 16:00 hod. Středa je od 8. března nově vyhrazena pro zaměstnance objednaných firem - více také na https://trutnov.charita.cz/testovani-covid19/. Na testování, které je prováděno bezplatně, není nutné předchozí objednání, zájemci předloží pouze kartičku zdravotní pojišťovny. Výsledek antigenního testu se lidé dozví do 15 minut od provedení. V případě pozitivity je na místě proveden PCR test.

Více informací naleznete na www.trutnov.charita.cz a na facebooku.