Studenti hradeckého Gymnázia J. K. Tyla letos odcházeli na prázdniny bohatší o poznání mnoha cizokrajných zemí, které jim 27. června zprostředkoval Multikulturní den v areálu školy. Akci pro ně uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s gymnáziem, s cílem přiblížit mládeži interaktivní formou kulturu a zvyky cizinců, kteří žijí, studují anebo pracují v našem kraji.

Při poznávací soutěži se studenti seznámili s faunou, flórou a dalšími zajímavostmi zemí jako jsou Španělsko, Vietnam, Mongolsko, Peru a USA. Ve třídách se také besedovalo o projektu Adopce na dálku Diecézní charity HK, který pomáhá chudým indickým dětem získat vzdělání. V interaktivním programu v tělocvičně si studenti vyzkoušeli tanec a hru na etnické hudební nástroje z africké Guineje, asijské Sýrie, evropské Ukrajiny a Ruska. Nechyběly ani etnické ochutnávky a vítězové soutěže dostali za odměnu opravdický arménský dort.

Gymnazisty nejvíce nadchlo bezprostřední setkání s cizinci. Vyzkoušeli si cizokrajné tance a při soutěži je zaujaly exotické země jako Peru a Mongolsko i další kultury. Ocenili rovněž možnost nahlédnout do života indických dětí a pomoci projektu Adopce na dálku, překvapil je např. odlišný školní systém v Indii. Také cizinci uvítali příležitost prezentovat svou kulturu právě mladým lidem. Více na www.cizincihradec.cz.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/10/02 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

Jana Karasová

propagace a tisk