Na letošním jubilejním Setkání národů, které ve čtvrtek 9. listopadu přilákalo do hradeckého Adalbertina stovky návštěvníků, měli lidé jedinečnou příležitost poznat cizokrajné svátky a oslavy 27 zemí čtyř kontinentů. Téma národních tradic a zvyků, při kterých se setkávají příbuzní a přátelé, aby oslavili významnou životní událost, se prolínalo celým programem. Cizinci, kteří v našem kraji žijí, pracují anebo studují, představili návštěvníkům své sváteční národní oděvy a výrobky, hudbu a tance. Desáté výročí oslavilo také Integrační centrum pro cizince hradecké Diecézní charity, které akci uspořádalo společně s partnery pod záštitou primátorky města Hradec Králové.

„Jsem ráda, že o festival projevilo zájem tolik lidí a studentů škol. Právě v této době jsou takové přátelské a spontánní akce velmi důležité, říká Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové, která letos na Setkání národů reprezentovala svou rodnou zemi Slovensko.

Většina cizinců, kteří svou zemi na festivale prezentovali, přišla do Česka za prací, studiem nebo rodinou. Někteří k nám utekli před válkou či nesvobodou, aby našli bezpečné místo pro život své rodiny. Z afrického kontinentu se letos prezentovaly Čad, Ghana, Kenya, Uganda, Zambie a Zimbabwe. Za Evropu pak Čečensko, ČR, Turecko a Ukrajina. Z Jižní Ameriky to byly Ekvádor, Chile a Mexiko. Nejvíce stánků bylo z Asie – Afganistán, Čína, Filipíny, Indie, Indonésie, Kambodža, Kyrgyzstán, Mongolsko, Pakistán, Sýrie, Taiwan, Thajsko a Vietnam.

„Zajímá nás úplně všechno, můžeme tady naživo poznat různé kultury a národy světa. Přijde nám to jako úžasná akce a moc rádi přijdeme i příště. Nejvíc nás zaujal Ekvádor nebo africké země,“ hodnotí festival studentky 2. ročníku Biskupského gymnázia v Hradci Králové, které baví i natáčení, a tak se určitě zapojí do soutěže o nejlepší reportáž z festivalu o zajímavé ceny a exkurzi do Českého rozhlasu.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet hru na africké bubny, malování hennou, napsat si jméno arabsky nebo čínsky, ochutnat tureckou kávu anebo indický čaj. V programu na pódiu, který se nesl symbolicky v duchu oslav, představil africký umělec Roben Mlauzi tanec oslavy vítězství, který se tančí v Zimbabwe. Indonéský tanec na oslavu sklizně rýže předvedla skupina Kintari. Egyptský tanec, který je součástí svateb, zatančila umělkyně Khattya. Za tajemstvím indiánského tance na oslavu Slunce, který se tančí o zimním slunovratu, jsme se vypravili se skupinou Chayag z Ekvádoru.

Festival vyvrcholil koncertem, kde v úvodu návštěvníky i cizince pozdravili ředitelka hradecké Diecézní charity Ing. Anna Maclová, náměstkyně primátorky Mgr. Ilona Dvořáková a vedoucí Integračního centra pro cizince Ing. Jan Kočí. Slavnostní tance z indonéských ostrovů předvedla v barevných kostýmech a maskách skupina Kintari. Do latinskoamerického Ekvádoru jsme se „přenesli“ s indiánskou skupinou Chayag. Návštěvníky roztančil Roben Mlauzi ze Zimbabwe a Divoké bubny. Do Arménie jsme „zavítali“ se zpěvačkou Alvinou Aghajanyan. Ukrajinské sváteční písně a tance zazpívali Nataliya Ivanova a soubor Radist. Lidé obdivovali orientální tanec v podání Khattyi z Česka. Publikum si získali také interpreti a tanečníci z Asie – skupina Sarnai z Mongolska, Bety a tanečnice z Vietnamu nebo Smriti z Nepálu. Přehlídku završila oslava s dortem, který symbolizoval všechny národy světa.

Setkání národů doprovodila i řada výstav, jako jsou „Hradec Králové očima ukrajinských dětí a malířů“, Výtvarné práce cizinců z POS MV ČR Kostelec n. O., Příběhy podporovaných dětí z Indie a cestovatelská expozice „Na březích Nilu“.

Akci uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity HK ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou UHK, Ministerstvem vnitra ČR, SUZ MV ČR - PoS Kostelec n/O a Regionálním ukrajinským spolkem ve VČ. Záštitu nad festivalem převzala primátorka Hradce Králové.

Spolufinancováno Evropskou unií.

Integrační centrum pro cizince Hradec Králové už 10 let poskytuje sociální poradenství a asistenci, pořádá kurzy češtiny a sociokulturních dovedností, zájmové a volnočasové aktivity pro cizince v Královéhradeckém kraji.

Více informací naleznete na www.cizincihradec.cz, www.hk.caritas.cz a na www.facebook.com/cizincihradec.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz