Podzimní kampaň Den Charity nabízí program pro malé i velké
23. září 2021 Tiskové zprávy

Podzimní kampaň Den Charity nabízí program pro malé i velké

Pěší a cyklistickou pouť, dny otevřených dveří, výstavy i další zajímavý program pro všechny generace připravily Charity v našich regionech k letošnímu Dni Charity. Na těchto akcích se lidé také dozví více o charitních službách a mohou si i vyzkoušet zdravotní pomůcky. „Den Charity je také poděkováním našim dárcům, dobrovolníkům, zaměstnancům, a všem, kteří nám pomáhají pomáhat,“ říká ředitelka hradecké Diecézní charity Aneta Maclová. Podzimní celostátní kampaň pořádá Charita Česká republika u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.), zakladatele a patrona moderní charitní práce.

Výstavy

• Tradiční Výstavu výtvarných prací dětí si mohou lidé prohlédnout v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje až do 3. října. Tentokrát děti z více než desítky škol namalovaly až 120 obrázků na téma „Přátelství a příroda“. Význam vzájemného přátelství a porozumění mezi lidmi zdůrazňoval také arcibiskup Karel Otčenášek, jehož významná životní výročí si loni a letos připomínáme. Pořádá Oblastní charita Hradec Králové, více také na www.charitahk.cz.
  • Příběhy úspěšných absolventů projektu Adopce na dálku Diecézní charity Hradec Králové, který pomáhá indickým dětem získat vzdělání, jsou na podzim k vidění v Hronově, Hořicích, Jičíně a Novém Městě nad Metují. Bližší informace jsou uveřejněny na www.adopce.hk.caritas.cz.
  • Život lidí bez domova přibližuje Výstava fotografií Petra Macla s názvem „Hosté na zemi“, která je k zhlédnutí v Městské knihovně v Lanškrouně do 30. září. Pořádá Oblastní charita Ústí nad Orlicí, více také na www.uo.charita.cz.

Charitní pouť

Pešky nebo na kole mohou lidé vyrazit na již třetí společnou Pouť lidí dobré vůle za nemocné a trpící na Chlumek u Luže, kterou v sobotu 2. října pořádají Charity Pardubice, Chrudim a Nové Hrady u Skutče. Mši svatou v 15 hod. celebruje generální vikář Mons. Jan Paseka (živě i na YouTube). Na programu je také společné posezení, koncert pěveckého sboru Salvátor pod vedením Tomáše Židka, přednáška o poutním místě a program pro děti. Pro zájemce bude vypraven i bus z Pardubic a Chrudimi. Více informací a registrace na www.pardubice.charita.cz, www.chrudim.charita.cz, www.novehrady.charita.cz nebo na tel. 733 161 618 a emailu dobrovolnik@charitapardubice.cz.

Dny otevřených dveří

Své dveře otevírají veřejnosti hned v několika charitních zařízeních, návštěvníci se mohou seznámit s nabídkou služeb a také se účastnit doprovodného programu.

• Pardubická Oblastní charita zve k návštěvě rodinných center Holoubek v Holicích v pondělí 27. září (Dudychova 872) a také DaR v Luži v úterý 28. září (Žižkova 148), kde je připravený program pro děti a v Luži i tradiční bazárek. Ve středu 29. září mají Den otevřených dveří také v Ambulantních odlehčovacích službách Červánky v Mikulovicích (Devotyho 1), více na www.pardubice.charita.cz
  • Veřejnosti se otevře rovněž Centrum sociálních služeb ústeckoorlické Oblastní charity v Lanškrouně ve středu 6. 10. (Havlíčkova 1129), více na www.uo.charita.cz.
  • Tento týden si mohli lidé také prohlédnout prostory nového charitního Centra Přístav v Kutné Hoře, kde pro ně připravili i prodejní výstavu originálních výrobků klientů a ukázky fotografií z průběhu rekonstrukce historické budovy, více na www.kh.charita.cz.
  • Malé i velké zve chrudimská Charita na Den Charity na Resselově náměstí v pondělí 27. 9. dopoledne. Návštěvníky čeká program pro děti a přehlídka zdravotních pomůcek, které si bude možné i vyzkoušet, více také na www.chrudim.charita.cz. Den Charity oslavili již na začátku září v rychnovském Stacionáři sv. Františka. Charity ve Dvoře Králové nad Labem, Poličce nebo Dolním Újezdě pořádají u příležitosti této kampaně akce pro své zaměstnance a dobrovolníky.

Na Cenu Charity, která je v rámci této celostátní kampaně každý rok udělována, byla za královéhradeckou diecézi nominována paní Ludmila Hladká, dlouholetá vrchní sestra Ošetřovatelské služby a Domácí hospicové péče Oblastní charity Nové Hrady u Skutče.

Podrobný přehled akcí Charit v našich regionech naleznete zde. Všechny se uskuteční v souladu s aktuálními protiepidemickými opatřeními.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel.: 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz

Den Charity 2021