Hradeckým koledníkům požehná na cestu generální vikář Jan Paseka
6. ledna 2020 Z domova

Hradeckým koledníkům požehná na cestu generální vikář Jan Paseka

Koledníci Oblastní charity Hradec Králové o víkendu obešli s vánočním poselstvím už přes polovinu plánovaných obcí a měst v regionu. V krajském městě třem králům požehná na cestu generální vikář Mons. Jan Paseka v úterý 7. ledna v 8 hodin v katedrále Sv. Ducha. Na Hradecku tři králové prosí o příspěvky na podporu domácí hospicové péče a výstavby lůžkového hospice ve Stěžerách i dalších charitních služeb. Díky všem za vlídná přijetí koledníků a dary do kasiček.

Skupinky koledníků byly vybaveny zapečetěnou kasičkou s razítkem dané obce či města. Průvodce je vždy starší 15 let a má na viditelném místě upevněnou průkazku. O sbírce je informované zastupitelstvo konkrétní obce či města. Díky ochotě obyvatel se v hradeckém regionu daří zajistit malé i velké koledníky vždy z dané obce. Více také zde.

Nenechte si ujít doprovodné akce v našich regionech

V Pardubicích zahájili Tříkrálovou sbírku v pondělí 6. ledna dopoledne na Pernštýnském náměstí. Koledníky vyprovodili svým zpěvem Bonifantes s Adélou Krátkou. Na cestu jim požehnal biskup Josef Kajnek a tři krále přišli pozdravit také vicehejtman Roman Línek, poslanec Marek Výborný nebo ředitelka hradecké Diecézní charity Anna Maclová a další osobnosti. Na Pardubicku přispívají lidé na podporu domácího hospice a další charitní služby. Prohlédněte si momentky na facebooku.

Tříkrálovou sbírku doprovází spousta dalších akcí - koncerty a průvody, živé betlémy a soutěže. Živý betlém v sobotu 4. ledna po dvacáté zahájil Tříkrálovou sbírku v Humpolci, s živým miminkem v jesličkách. Fotky si můžete prohlédnout na facebooku. Tříkrálové průvody projdou nově městy Ústí nad Orlicí (12. 1.), Letohrad (11. 1.), Lanškroun (11. 1.) a Dolní Dobrouč (12. 1.). Živý betlém s padesáti postavami, zvířátky a průvodem koledníků s králi na koních odstartuje sbírku v Poličce (11. 1.). V Dobrušce zazpívají koledníci u vánočního stromu (12. 1.). Tříkrálové koncerty zazní ještě v Pardubicích (9. 1.), v České Třebové a Jaroměři (11. 1.), v Ústí nad Orlicí, Dolní Dobrouči, Přelouči a Humpolci (12. 1.). Podrobný přehled akcí najdete zde.

Do tradiční Tříkrálové sbírky na pomoc nemocným a potřebným se zapojí tisíce dobrovolníků - školáci, skauti, farníci a rodiče s dětmi. Koledníky Charity poznají lidé podle toho, že vybírají příspěvky do úředně zapečetěné pokladničky s charitním logem a obdarovávají dárce cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky má u sebe průkaz.

Kde sbírka pomůže

Výtěžek Tříkrálové sbírky pomůže nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Hradecku a Pardubicku z výtěžku sbírky podpoří hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné. Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí budou lidé přispívat na centrum Klubko, které pomáhá pěstounským rodinám. Oblastní charita Červený Kostelec z vybraných peněz vymění stará okna v Domově sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou v Žirči. Na Kutnohorsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Na Ústeckoorlicku a Chrudimsku použijí vykoledované peníze na podporu charitní pečovatelské služby. Oblastní charita Nové Hrady z výtěžku sbírky rozšíří Dům sv. Josefa v Chotovicích, kde pomáhají handicapovaným, seniorům a rodinám s dětmi. Přehled všech záměrů naleznete zde

Naše Charity věnují část výtěžku ještě na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové - kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v Bangalore a také na projekt Univerzita v Belgaum.

Více také na https://hk.caritas.cz/trikralova-sbirka/ a na facebooku.

• Do sbírky lze přispět i dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena jedné SMS je 30, 60 a 90 Kč) anebo odesláním finančního daru na účet: 66008822/0800 u České spořitelny, VS: 777.
  • Děkujeme všem, kteří podpořili sbírku zasláním dárcovské SMS při sledování Tříkrálového koncertu v neděli 5. ledna od 18 hod. na ČT 1. Záznam koncertu si můžete pustit v archivu ČT zde.
  • Charita Česká republika vyhlásila k 20. výročí také tříkrálovou fotosoutěž pro koledníky na sociálních sítích. Více na www.trikralovasbirka.cz, na www.facebook.com/trikralovasbirka a nově také na Instagramu. Hlavní partner: T-Mobile. Partner: Nadace České spořitelny. Hlavní mediální partner: Česká televize a Český rozhlas.

Každý dobrý skutek pomáhá. Děkujeme!