Letní putování s Young Caritas z pravěku až do vesmíru Zobrazit fotogalerii
3. září 2020 Z domova

Letní putování s Young Caritas z pravěku až do vesmíru

Dětský den v centru Medvídek, soutěže a výpravy za poznáním po Hradci Králové a okolí, to vše připravilo o prázdninách pro děti a mládež naše Dobrovolnické centrum v rámci projektu Young Caritas. V Archeoparku ve Všestarech si děti vyzkoušely, jak se žilo v době kamenné, na Hvězdárně se dozvěděly více o Sluneční soustavě, v ZOO Stěžery zase o exotické fauně a zapojily se taky do putovní soutěže hradeckého Informačního centra.

„Naše letní aktivity jsme zaměřili na poznávání historie, přírody a vesmíru s moderním interaktivním přístupem,“ říká Oxana Evsina, nová koordinátorka projektu Young Caritas. A jak prázdninové putování hodnotí kluci a holky: „Každý den jsme se těšili, co zažijeme ten další. A je fajn, že jsme si spoustu věcí mohli i vyzkoušet.“

Pro předškoláky, kteří navštěvují centrum Medvídek, uspořádala Oxana dětský den plný soutěží, malování a poznávaček. Se staršími dětmi se vydala na Dny živé archeologie do Archeoparku ve Všestarech, kde si vyzkoušely, jak se mlelo obilí, pekl chleba nebo vyráběly nástroje v pravěku v době kamenné. V hradecké Hvězdárně děti nahlédly zase do vesmíru. Absolvovaly spolu planetární stezku Sluneční soustavy a vyzkoušely si, jak pozorovat noční oblohu. S exotickou faunou i flórou se seznámily v nedaleké ZOO ve Stěžerách.

Na výpravě po Hradci Králové děti vyšplhaly na Bílou věž a navštívily další zajímavosti. V Muzeu východních Čech je nadchla výstava záchranářských aut, skleněných artefaktů nebo expozice o školní výuce před sto lety. Zapojily se taky do putovní soutěže hradeckého Informačního centra a za nasbírané samolepky dostaly i drobnou odměnu.

Letních aktivit se zúčastnili předškoláci i starší děti ve věku 7 až 14 let. Vedle spousty společných zážitků, dobrodružství a poznání si mnozí odnesli také inspiraci pro výlety s rodiči a kamarády.

Jana Karasová

Foto: archiv

Kontaktujte nás: Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové, adresa: Šafaříkova 666/9, Hradec Králové (budova YMCA, 1. patro), e-mail: oxana.evsina@hk.caritas.cz, mobil: 737 419 253 (731 402 295). Více také na našem webu zde nebo facebooku: youngcaritashk.

Projekt Young Caritas je spolufinancován Evropskou unií. Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/18_071/0013327.

Young Caritas